Ordfører om PTSD-sag: Der er brug for nye tiltag

Suzanne Skov Lützen nåede at arbejde knap 20 år i social- og hospitalspsykiatrien. Hun har kun haft drømmejob, men måtte til sidst give op på grund af grov vold. Hendes tab af erhvervsevne er opgjort til 90 procent. Tobias Stidsen

146 ansatte på bo- og væresteder har fået anerkendt PTSD som en arbejdsskade. Suzanne Skov Lützen er en af de uheldige, der efter vold på arbejdet har fået PTSD. Venstres socialordfører vil nu stille ministeren til ansvar.

26. oktober 2020

En udvikling med et hårdere arbejdsmiljø i psykiatrien kræver politisk handling. Det siger Venstres socialordfører, Marie Bjerre, på baggrund af en række artikler fra Fagbladet FOA, der viser, at 146 ansatte på bo- og væresteder har fået anerkendt PTSD som en arbejdsskade på få år. 

"De, der står op hver morgen og løser vigtige samfundsopgaver, skal kunne gå på arbejde med et ordentligt arbejdsmiljø. Selvom patienter i psykiatrien kan være en meget svær gruppe, må vi aldrig acceptere vold som et vilkår i arbejdet." 

Det har fået hende til at spørge ministeren, hvordan hun vil minimere risikoen for vold på bo- og væresteder for at mindste risikoen for, at medarbejderne udvikler arbejdsrelateret PTSD. 

Spørgsmålet er et såkaldt udvalgsspørgsmål, og udvalget har fire uger til at svare. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Fuldstændig urimeligt

Også Peder Hvelplund, psykiatriordfører for Enhedslisten, er chokeret over udviklingen.

"Det er en direkte konsekvens af, at området har været underprioriteret og underfinansieret i mange år. Hun (Suzanne Skov Lützen, red) betaler prisen for, at vi fra politisk side ikke har prioriteret området nok. Det synes jeg er helt uacceptabelt," siger han. 

For ham er en del af problemet, at bostederne er blevet for store og har for blandede patientgrupper.

"Vi så gerne, at man fik nogle langt mindre og mere specialiserede tilbud, hvor der både er bedre normeringer og en mere afgrænset målgruppe. Så er der mulighed for tilstrækkeligt med specialisering og sparring blandt personalet," siger han. 

Læs også: Vold ødelægger livet for ansatte på bo- og væresteder

Den rette hjælp

Trine Torp, socialordfører for SF, understreger, at man ikke skal blive syg af at gå på arbejde. Hun mener, at problemet også er, at borgerne ikke får den rette hjælp, fordi de ansatte ikke har tid nok til at skabe den rette kontakt. Derudover mener hun, at løbende supervision kunne være en del af løsningen. 

"Det handler om at håndtere svære situationer på arbejdspladsen, så de ikke udvikler sig til PTSD. Det kunne være gennem supervision, og så kunne vi godt forestille os, at personale, der står i svære situationer på arbejdet, får tilknyttet et akutcenter, hvor man kan henvende sig og få den hjælp, man behøver, når man har stået i en traumatiserende situation," siger hun og fortsætter:

"På samme måde kunne man have nogle løbende samtaler med en psykolog, så man kan varetage den psykiske trivsel på arbejdspladsen for at kunne følge op på de svære situationer eller langvarige belastninger på arbejdet." 

Læs også: ”Før var jeg den, der aldrig var bange for noget. Nu er jeg bange for folk på fortovet”

Ønsker Suzanne god bedring

Birgitte Jerkel, socialordfører for Det Konservative Folkeparti, vil have fokus på området, inden problemerne opstår.

"Først og fremmest skal vi have fokus på det forebyggende arbejde. Alene det, at vi nu har åbnet diskussionen, er det første skridt på vejen," siger hun.

Hun sender en tanke til Suzanne Skov Lützen:

"Det er aldrig rart at høre en historie som Suzannes. Jeg synes blot, det bevidner om, at der ligger noget arbejde forude på det her område, i særdeleshed inden for forebyggelse. Suzannes historie har i hvert fald gjort indtryk på mig, og jeg ønsker selvfølgelig Suzanne rigtig god bedring."