Se, hvordan corona-koncert skaber livsglæde på plejehjem i en svær tid

Se i videoen, hvordan det gik, da musiker Jens Jepsen spillede sidste gårdkoncert i denne sæson på Kristinehøj Plejehjem i Helsingør. Tobias Stidsen & Rasmus Handberg

Et hold musikere greb instrumenter og mikrofoner for at skabe liv og glade dage på plejehjem, da corona lukkede landet ned. De er en del af et nyt partnerskab, som skal mindske ensomhed blandt ældre. Et initiativ, som både FOA og sundhedsministeren byder velkommen.

07. oktober 2020

“Det giver én en masse, som man kan leve højt på i et godt stykke tid.”

Sådan lød det begejstret fra plejehjemsbeboer Lilja Nielsen, efter musikeren Jens Jepsen havde spillet koncert for beboerne i gården på Kristinehøj Plejehjem i Helsingør.

Koncerten markerede samtidig afslutningen på en noget anderledes koncertturné i gårde på plejehjem for Jens Jepsen og 7-8 andre musikere. I alt har holdet af musikere spillet omkring 400 gårdkoncerter, efter coronaepidemien i marts fik statsminister Mette Frederiksen til at lukke landet ned.

Med nedlukningen blev musikernes planlagte arrangementer aflyst. Jens Jepsen fik blandt andet aflyst et arrangement på Kristinehøj Plejehjem. Men kort efter ringede aktivitetsmedarbejderen fra plejehjemmet ham op.

”De trængte til, at der skete noget, så de spurgte, om jeg ikke ville komme og spille en koncert i gården,” fortæller Jens Jepsen.

Og så var idéen ligesom født. Jens Jepsen samlede efterfølgende et hold af musikere, der med støtte fra blandt andet TrygFondens akutpulje har givet gårdkoncerter i hele landet. Og planen er at fortsætte i 2021, fortæller Jens Jepsen.

Den svære ensomhed

Målet med koncerterne er at ’skabe små lysglimt i en mørk tid, hvor hverdagen for beboere og personale på landets plejehjem er vendt op og ned,’ skriver musikerne på deres hjemmeside gårdkoncerter.dk.

Og derfor var musiker Jens Jepsen en af deltagerne, da FOA og Ældre Sagen i september afholdt et idédag i det fællesskab, der hedder ’Partnerskab mod ensomhed’.

Alt, alt for mange gange må FOAs medlemmer vende ryggen til og forlade nogen, som de kan se har brug for hjælp, fordi der ikke er mulighed for at blive der længere

Torben Hollmann, sektorformand i FOA

Målet med dagen var at finde idéer og løsninger til at afhjælpe ensomhed blandt ældre, hvorfor en række aktører som foreninger og organisationer var inviteret med for at dele deres erfaringer.

Idédagen blev åbnet af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, der udtrykte stor taknemmelighed for deltagernes lyst til at være med til at afhjælpe ensomhed.

”Bare det at tale om ensomhed er forbundet med uretfærdig skyld og skam. Derfor er det vigtigt, at vi og I bidrager til den nødvendige snak og dialog, for hvis vi lukker øjnene, så lader vi mennesker i stikken. Vi skal ændre de strukturer og de kulturer, der er med til at fastholde alt for mange ældre mennesker i ensomhed,” sagde ministeren, inden sektorformand i FOA Torben Hollmann tog ordet:

”Alt, alt for mange gange må FOAs medlemmer vende ryggen til og forlade nogen, som de kan se har brug for hjælp, fordi der ikke er mulighed for at blive der længere. Det er noget af det, der bekymrer og slider mest på de ansatte. Derfor har I alle en kæmpe rolle, for vi kan ikke klare det alene,” sagde formanden for social- og sundssektoren i FOA henvendt til deltagerne.

”Det har været så dejligt”

Tilbage på Kristinehøj Plejehjem var der ingen tvivl om, at koncerten med Jens Jepsen havde været en god oplevelse.

”Det har været så dejligt, tak skal du have. Du har vel ikke en ekstra i ærmet til os,” spurgte beboeren Lilja Nielsen, og Jens Jepsen kvitterede straks med at spille et ekstranummer.

I videoen øverst kan du se, hvordan det gik, da musiker Jens Jepsen spillede gårdkoncert på Kristinehøj Plejehjem i Helsingør.