OK21: Nu skal dine lønkrav på bordet

Med skyldige hensyn til coronareglerne inviterer FOA efter sommerferien til både lokale og regionale møder om OK21. Her får medlemmerne mulighed for at fortælle om deres ønsker til den nye overenskomst. Heidi Lundsgaard

Snart er det tid til forhandlinger om nye offentlige overenskomster. FOA løber OK21 i gang med blandt andet stormøder om medlemmernes krav og ønsker til en ny aftale.

09. juli 2020

Er du 100 procent tilfreds med din løn og andre dele af din overenskomst? Så er du måske ret ligeglad med, at FOA nu går i gang med at forberede forhandlingerne med stat, kommuner og regioner om Overenskomst 2021 (OK21)?

Men hvis du synes, at der er plads til forbedringer, får du snart mulighed for at fortælle FOA, hvad du gerne ser øverst på den liste af krav, der senere på året leveres videre til arbejdsgiverne.

Læs også: Nu begynder arbejdet med nye overenskomster

Skal det især handle om løn, pension, arbejdstid, tillæg, uddannelse eller arbejdsmiljø? Eller om noget helt andet? Det er du med til at bestemme.

Lokale og regionale møder

Erfaringerne viser, at overenskomster, der forhandles under økonomiske kriser, har givet forholdsvis beskedne resultater. Derfor var OK21 lige ved at blive til OK22. For coronavirussen har skabt krise i Danmark.

Læs også: OK21: Coronakrisen risikerer at ramme din løn

Forhandlingsfællesskabet – som FOA er med i og med FOAs Mona Striib som formand – har haft en del debat om at udsætte forhandlingerne til bedre tider. Men nu ligger det fast, at der skal aftales nye overenskomster efter nytår.

Derfor skal FOA i gang med at indsamle krav og ønsker fra medlemmerne. Det sker ved lokale møder i fagforeningerne og ved regionale stormøder efter sommerferien.

Deltagerantallet tilpasses de krav til forsamlingers størrelse, som er gældende på det tidspunkt. Hvis man ikke har lyst til at deltage i fysiske stormøder, er det også muligt at deltage virtuelt.

FOAs mærkesager

FOAs formand har allerede meldt ud, at de lavtlønnede skal prioriteres højest ved de kommende forhandlinger. Det kan blandt andet ske ved, at lønstigninger aftales i kroner og øre og ikke i procent.

FOA vil også have lønmæssig anerkendelse af medlemmernes store indsats under coronakrisen.

”Anerkendelsen er velfortjent og vigtig. Vi har i FOA, længe før covid-19 sneg sig over landegrænsen, kæmpet for et synligt løft til lavtlønnede og til de kvindedominerede omsorgsfag. Vi har mange udfordringer, og det er helt tydeligt, at vi har rekrutteringsudfordringer. Det ligger lige til højrebenet at forlange markante lønløft,” skriver FOAs formand Mona Striib i indledningen til FOAs debatoplæg om OK21.

Men tilføjer så det ”men”, der bliver jokeren under OK21: ”Går den private lønstigning i stå, så følger de offentligt ansattes løn med ned.”

Læs også: Helt eller skurk? Denne ordning er megavigtig for din løn

Se FOAs debatoplæg om OK21 på foa.dk-temasiden om OK21.

Se den foreløbige tidsplan for arbejdet med OK21.