Sosu'er i fangeflugt: Stor uenighed om straffen

Anklager og forsvarsadvokater er meget uenige om strafudmålingen for fangeflugten fra en retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Fire sosu'er blev involveret i dramaet.  Per Rasmussen

Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf tæt på to år til de to hovedanklagede i fangeflugten fra en retspsykiatrisk afdeling i Slagelse. Forsvarerne finder straffe i omegnen af et halvt år mere rimelige. Dom ventes om to dage.

18. maj 2020

Alt var nøje planlagt og gennemtænkt, da den 24-årige bandeleder Hemin Dilshad Saleh flygtede fra retspsykiatrien i Slagelse den 19. november sidste år. Sammen med den dengang 17-årige besøgende truede han fire social- og sundhedsassistenter på livet med en gasrevolver og en gaspistol.

 

Det mener anklager Skipper Pelle Falsled, der kræver en fængselsstraf på henholdsvis et år og ti måneder og et år og otte måneder til bandelederen og hans medanklagede.

 

Læs også: Bandeleder indrømmer trusler og vold mod fire sosu-assistenter

”Det var en planlagt aktion, der blev udført på professionel vis og med en militæragtig præcision,” sagde anklageren under sin afsluttende procedure i Retten i Næstved.

 

Sosu'erne troede, de skulle dø

 

I sidste uge afgav de fire social- og sundhedsassistenter vidneforklaringer, hvor de fortalte, at de frygtede for deres liv, da de blev taget som gidsler af Saleh og hans gæst. Saleh, der var varetægtsfængslet i surrogat for et groft overfald, skulle angiveligt have råbt, at han ville skyde dem, hvis de ikke afleverede deres alarmer. Og for at understrege sin pointe, affyrede han også et varselsskud.

 

At det netop var gasvåben, som Saleh og den besøgende truede social- og sundhedsassistenterne med for at komme ud, gør, at anklageren ikke kan kræve de to tiltalte dømt for våbenbesiddelse efter skærpende omstændigheder. Det ville ellers give minimum to års fængsel.

 

Læs også: Sosu-assistenter vidnede mod bandeleder: "Vi troede, vi skulle dø"

”Men det ændrer ikke på, at de truede de ansatte på livet. Og at de ansatte troede, de skulle dø,” sagde anklageren.

 

Forsvarsadvokater vil have kortere straffe

 

Både Saleh og den besøgende erkender forholdene under selve fangeflugten, vold og trusler og ulovlig tvang og våbenbesiddelse. Men begge nægter at have været med til at planlægge den dramatiske fangeflugt. Den besøgende har tidligere forklaret i retten, at han troede, der lå tre mobiltelefoner i den kage, han medbragte.

 

Og forsvarerne for de to tiltalte er også uenige i Anklagemyndighedens krav til strafudmåling. Under deres afsluttende procedurer argumenterede Salehs forsvarer for en fængselsstraf på maksimalt seks til otte måneder, mens den besøgendes forsvarer fandt  en straf på maksimalt fem måneder passende.

 

Læs også: Fangeflugt i Slagelse: Nu kommer bandeleder for retten

I retten fortalte bandelederens forsvarer, at han også har tilbudt de fire social- og sundhedsassistenter at mødes med dem og undskylde for sine handlinger. Samtidig er han  gået med til at betale erstatningskravet for svie og smerte.

 

Fem andre tiltalte nægter sig skyldige

 

De fem andre tiltalte, som anklageren mener har bistået med planlægningen og flugten via flugt- og følgebiler, nægter sig alle skyldige.

 

Undervejs i retten har anklageren vist overvågningsbilleder fra et parkeringshus i Bispebjerg og en Q8-tank i Herlev, hvor anklageren mener, at planlægningen af flugtaktionen har fundet sted.

 

For dem kræver anklageren fængselsstraffe, der varierer fra et år og fem måneder til tre år og tre måneder. For nogle af dem drejer det sig også om andre forhold som narkotika og hæleri.

 

Næste retsdag er onsdag den 20. maj, hvor dom i sagen forventes afsagt.