600 lønsager afsluttet for ambulancereddere

”De ansatte, der nu skal betale tilbage til regionen, sidder ikke tilbage med en god følelse. De tænker jo bare: Hvad fanden er det her?” siger fællestillidsrepræsentant for Ambulance Syd Fritz Christian Kjær. Claus Bech

Tre år efter ambulanceselskabet BIOS gik konkurs, er forhandlingerne om ambulancereddernes løn nu afsluttet. Ambulanceredderne er ikke ubetinget tilfredse med resultatet.

12. december 2019

Siden ambulanceselskabet BIOS gik konkurs for over tre år siden, har 600 medarbejdere via deres fagforeninger, 3F og FOA, ført lønsager mod Region Syddanmark, der overtog ambulancedriften efter BIOS. De sager har nu nået sin afslutning med blandede resultater. Nogle af ambulanceredderne får penge tilbage, mens andre skal betale penge til regionen. 

”Vi blev lovet af regionen i overgangsfasen, at ingen ville miste noget på det her. De ansatte, der nu skal betale tilbage til regionen, sidder ikke tilbage med en god følelse. De tænker jo bare: Hvad fanden er det her?” siger fællestillidsrepræsentant for Ambulance Syd, Fritz Christian Kjær.

FOA har behandlet 92 sager fra start til slut. Cirka to tredjedele får udbetalt penge, mens cirka en tredjedel af sagerne er endt med et tilbagebetalingskrav. Samlet ender nettoresultatet på godt 940.000 kroner udbetalt til medlemmerne. Dem, der får mest udbetalt, får op imod 60.000 kroner, mens dem, der skal betale mest tilbage, ender med krav på op imod 20.000 kroner. Det oplyser Christian Stenholm Larsen fra FOAs overenskomstafdeling.

Umuligt at finde bevismateriale

De sager, der er endt med tilbagebetalingskrav, drejer sig i mange tilfælde om for høj aconto-udbetaling i tiden efter konkursen. Ifølge Fritz Christian Kjær har det været uoverskueligt at finde ud af, hvordan de skulle løfte bevisbyrden på de timer, de havde indberettet, som de skulle have løn for. 

”Det har været os, der skulle bevise, at vi har arbejdet, som vi oplyste. Men det har for mange været umuligt at finde bevismateriale, da oplysningerne har været i forskellige systemer, som vi ikke nødvendigvis har haft adgang til,” fortæller Fritz Christian Kjær. 

Nu æder vi den her

Fritz Christian Kjær fortæller, at dem, der har fået penge udbetalt, selvfølgelig ikke er dem, han som fællestillidsrepræsentant hører mest fra, fordi et plus på kontoen hjælper til, at sagen for dem føles lukket. 

Men selvom der er udtalt utilfredshed blandt de af kollegerne, der skal betale penge tilbage, så er resultatet sandsynligvis også en afslutning på den over tre år lange sag for dem.

”Hvis de har overskuddet, kræfterne og beviserne til det, så kan de lave et civilt søgsmål for at køre sagen videre. Men det har jeg ikke hørt nogen sige, de vil. De fleste har den følelse, at nu æder vi den her, og så er sagen lukket. Så kan vi komme videre med det, vi er bedst til: At køre ambulance,” siger Fritz Christian Kjær.

Rigtig trætte af fagforeningerne

De mange lønsager er blevet forhandlet af fagforeningerne FOA og 3F på ambulancereddernes vegne. Det er heller ikke noget, som ambulanceredderne ubetinget jubler over. 

”Mange er rigtig trætte af fagforeningerne. Nogle har lagt rigtig mange penge i rigtig mange år, og det var så det her, de fik tilbage. Jeg er selv overbevist om, at FOA har gjort, hvad de kunne. Den måde, som FOA gik ind i det og arbejdede med det, den var fandme i orden. Men derfor føler folk sig stadig snydt over resultatet,” fortæller Fritz Christian Kjær. 

Forstår frustrationen

Formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA Reiner Burgwald forstår godt, at nogle medlemmer føler sig frustrerede. Men i en sag som denne, er resultatet et udtryk for et kompromis mellem regionen og fagforeningerne.

”Vi ved godt, at ikke alle har hænderne over hovedet i begejstring. Det med at løfte bevisbyrden har været helt umuligt i nogle situationer. Det er endt med, at nogle ikke føler sig tilfredse med resultatet, og det er jo fair nok,” siger Reiner Burgwald. 

Han håber dog, at den endelige afslutning på hele den komplekse sag nu kan give plads til andre fokusområder. 

”Vi er lykkelige for, at vi nu er ved vejs ende med det her. Nu har vi et ansvar for at arbejde på at løfte faget og arbejdspladserne, til gavn for vores medlemmer og borgerne. Det håber vi også, at vores medlemmer vil bidrage til,” siger Reiner Burgwald. 

Betalt omkring 60 millioner

Det er ikke lykkes for Fagbladet FOA at få en kommentar fra formand for Region Syddanmark Stephanie Lohse. 

Hun har dog til Radio4 tidligere udtrykt glæde for, at sagerne er lukket. Hun påpeger, at det i det store regnestykke er regionen, der ender med at punge ud. 

”Samlet set har vi betalt omkring 60 millioner, så det generelle billede er, at vi har udbetalt flere penge, end vi har modtaget,” siger Stephanie Lohse til Radio4.