Klumme: Eksperimentet med vores børn
TV2-udsendelserne ‘Eksperimentet med vores børn’ viser klokkeklart, at dårlige normeringer i vores daginstitutioner er skadelige for vores børn.
10. december 2019
To udsendelser på TV2 har for nylig vist, hvordan fagligheden i en daginstitution først hæmmes af, at der er for få voksne til for mange børn og senere blomstrer, da antallet af ansatte øges. Efter kun to uger med to ekstra ansatte falder børnenes stressniveau med 15-20 procent for hele børnegruppen. Og i takt med, at stressniveauet falder, kommer børnenes smil og forventningsfulde blikke igen.
Personalet får ved ekstra tilførsel af personale mulighed for at sætte aktiviteter i gang i små børnegrupper og for at følge børnenes initiativer.
Pædagogisk assistent Kennet Egeberg Pedersen siger, efter der er kommet mere pædagogisk personale: “Nu kan jeg faktisk gøre mit arbejde og ikke bare løbe fra stue til stue.”
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
Pædagogen, som i den første udsendelse også løb fra rum til rum for at trøste grædende børn, stråler, da hun siger: “Jeg er faktisk lige der, hvor jeg skal være.”
Selvfølgelig løfter bedre normeringer ikke i sig selv kvaliteten i vores dagtilbud. Men de er en forudsætning for, at det pædagogiske personale kan give børnene den omsorg og det udviklende samspil, de har brug for. Det viser TV2-udsendelserne med al ønskelig klarhed. Allerede inden der kommer flere ansatte, vurderer børneforsker Grethe Kragh-Müller nemlig, at både ledere og personale er fagligt kvalificerede.
Politikerne har set udsendelserne, og vi håber, at de vil huske det, de så og hørte, når lovgivningen om minimumsnormeringer skal vedtages.