Dagplejeledere: Sådan tiltrækker vi nye dagplejere
Praktik kan være vejen frem til nye dagplejere. Det viser et forsøg i Varde Kommune.
14. november 2019
Dagplejen i Varde Kommune har for første gang haft en praktikant, en 51-årig tidligere kontoransat, som har været i en fire måneders turnusordning hos fem dagplejere. Forløbet kom i stand efter en aftale med jobcentret og er sket i kombination med et kursusforløb om den styrkede pædagogiske læreplan.
Før Lise Jeppesen startede som praktikant, kendte hun kun lidt til den kommunale dagpleje, men efter sin praktik er hun blevet så glad for jobbet, at hun selv starter som dagplejer 1. november.
“Jeg føler mig godt rustet efter min praktik, hvor jeg har lært meget, men jeg skal selvfølgelig også finde min egen vej,” siger hun.
Populær stor-dagpleje
Dagplejeleder Marianne Sørensen ser gerne, at der kommer flere praktikanter, lige som hun har håb om at kunne oprette en stor-dagpleje igen.”Da vi en periode oplevede, at det var svært at rekruttere, indførte vi derfor en midlertidig ordning med en stor-dagpleje – altså tre dagplejere og 10 børn på samme sted. Til de stillinger fik vi over 100 ansøgninger. Blandt andet fra flere pædagoger, som lagde vægt på, at arbejdet foregik uden for eget hjem, at arbejdstiden var på 37 timer samt, at der var et fællesskab. Da lokalerne er midlertidige, må vi desværre lukke stor-dagplejen i 2021, men det er vores forhåbning at få muligheden for at oprette en stor-dagpleje igen,” siger Marianne Sørensen.
Også Odense Kommune overvejer ifølge rådmand Susanne Crawley-Larsen et praktikforløb i samarbejde med jobcentret for at skaffe flere dagplejere.
Et godt netværk er afgørende
”Vi skal også blive bedre til at gøre opmærksom på, at selv om arbejdstiden hedder 48 timer om ugen, så er det ikke nødvendigvis det antal timer, man skal arbejde hver uge. Det afhænger af forældrenes og børnenes behov. Derudover har man som dagplejer i vores kommune seks ugers ferie, syv afspadseringsdage, omsorgsdage samt mulighed for at få hjælp af en dagplejepædagog nogle timer, hvis man skal til tandlæge eller skole-hjem-samtale med sine egne børn,” siger dagplejelederen.
I Ikast-Brande er dagplejeleder Lotte Krarup i gang med at ansætte en ny generation af kvinder i alderen 25-35 år med ambitioner på området. Derfor bliver der i stillings opslagene lagt vægt på det faglige indhold i jobbet, og det giver pote.
"I stedet for at slå på det med at yde omsorg for fire børn beskriver jeg, hvad vi fagligt forventer af en dagplejer. Omsorg er selvfølgelig en vigtig del af jobbet, men det kan godt signalere, at det mest er noget med at hygge sig med børnene. Vi tilbyder meget efteruddannelse, så der både er en vej ind, men også en vej ud af jobbet," siger Lotte Krarup.