Fra sommertid til vintertid: Det betyder skiftet for din løn og arbejdstid
Natten til søndag den 30. oktober skifter vi fra sommertid til vintertid. Hvis du er på nattearbejde, når urene bliver sat tilbage, har det betydning for din løn eller din arbejdstid.
24. oktober 2019
Den gamle huskeregel er, at om foråret stiller vi havemøblerne frem, og om efteråret stiller vi havemøblerne tilbage. Det samme skal man gøre med uret. Klokken tre natten mellem lørdag den 29. oktober og søndag den 30. oktober bliver urene sat en time tilbage til klokken to.
Du skal derfor arbejde en time længere, hvis du har nattevagt mellem lørdag og søndag.
Ledelsen kan kræve, at du skal være på arbejde en time længere end din arbejdstid normalt er sat til at vare, så du kommer til at slutte vagten til normal tid efter den ændrede tidsregning.
Men du skal selvfølgelig have løn for den ekstra time, du er på arbejde.
Kompensationen kan ske på to måder, fortæller Lis Svanberg, konsulent i FOAs overenskomstafdeling:
”Du kan enten få lagt den ekstra time ind i din arbejdsplan, så du skal arbejde kortere en anden dag, eller du kan få betaling for den ekstra time efter overenskomstens bestemmelser,” siger hun.
Tjek din overenskomst
Hvis du bliver kompenseret ved at få en times afspadsering på et andet tidspunkt, skal du have din afspadseringstime inden for en vagtperiode, en såkaldt normperiode. I nogle overenskomster skal det ske inden for fire uger, og i andre overenskomster er normperioden længere, helt op til ét år.
Hvis du er i tvivl om, hvad reglerne er ifølge din overenskomst, kan du kontakte din lokale FOA-afdeling.