Mor og datters bøn til Mette F: Giv os ret til tidlig pension
”Jeg vil ikke ende som mor,” siger Helle Høier Hjelmgaard, der er rengøringsassistent ligesom sin mor, Susanne Høier. Men hun er endnu ikke er ligeså smerteplaget og nedslidt. De to håber, at statsministeren får flertal til at lave nye regler for tidlig tilbagetrækning.
08. oktober 2019
De møder på job klokken halv fem om morgenen. De gør rent i kommunale dag- og fritidsinstitutioner i Tårnby og sørger for indbydende stuer, køkkener, toiletter og garderoberum til børn og personale. Og de oplever begge, at arbejdet ikke er uden omkostninger. Det gør ondt i kroppen.
Den ældste hedder Susanne Høier. Hun er 61 år og har – efter en fortid i en slagterafdeling i Kvickly – arbejdet 12 år som rengøringsassistent. 35 timer om ugen. Hun har mange smerter og skal snart opereres. Igen.
Den yngste hedder Helle Høier Hjelmgaard – og er Susannes datter. Hun er 43 år og har også arbejdet 12 år som rengøringsassistent. 32 timer om ugen og med knap så mange fysiske gener som sin mor. Men hun har allerede oplevet dage, hvor hun måtte opgive at nå alle opgaver, fordi kroppen sagde fra.
”Jeg ønsker ikke at ende som mor. Det gør jo helt ondt at se på hende,” siger Helle.
Derfor støtter de to i den grad de tanker om tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, som især Socialdemokraterne gik til valg på. Og derfor har de en særlig bøn til statsminister Mette Frederiksen, før hun onsdag taler på FOAs kongres i Odense.
”Det er bare så vigtigt med nye regler, der gavner de nedslidte. Og hvis det er nødvendigt med flere argumenter, må statsministeren gerne komme og besøge os på vores arbejdspladser,” siger mor og datter – som arbejder på forskellige institutioner og fritidstilbud, men hver dag følges til og fra arbejde, fordi de bor blot fem opgange fra hinanden i det boligkompleks i Kastrup, hvor Helle er født og opvokset.
Til kamp for næste generation
Op til kongressen er FOA kommet med sit forslag om ret til tidlig pension for ansatte i de mest belastede brancher. Heriblandt rengøringsfaget.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
For at sikre ligestilling mellem mænd og kvinder bliver det blandt andet understreget, at de nye regler ikke må udelukke lønmodtagere, der eksempelvis har arbejdet på deltid eller undervejs i arbejdslivet også har været på barsel.Den detalje har både Susanne og Helle sympati for, men Susanne gør sig dog ingen forestillinger om, at de nye regler kommer til at gavne hende.
”Jeg fylder 62 i næste måned og er allerede så nedslidt, at jeg med sikkerhed går på efterløn om et år. Den mulighed har Helle ikke. Så mit nødråb gælder næste generation,” siger Susanne Høier, der især er plaget af slidgigt, men også har andre symptomer.
”For godt to år siden fik jeg fjernet menisken i højre knæ. Da de åbnede knæet, lignede det tang. Højre knæ er stadig to-tre centimeter tykkere end det venstre, og nu går jeg og venter på at blive indkaldt til en ny operation,” fortæller Susanne.
Højre skulder er også i stykker – og skal også opereres, fordi hun som kulmination på tre smerteplagede uger sidste efterår sprængte en sene, da hun løftede en kande vand. Efter tre måneders sygemelding vendte hun tilbage på jobbet i januar i år.
”Det gør så ondt i skulderen, at jeg tager smertestillende piller hver dag efter arbejde. Jeg skal opereres 23. oktober og håber, det hjælper. Men det bliver en lang omgang. Først skal jeg gå med armen i slynge i seks uger, og derefter skal jeg regne med at være sygemeldt i tre-fire måneder,” siger Susanne – som er blevet præsenteret for muligheden for en seniorpension som alternativ til at vente på efterlønnen.
Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad
Har advaret søn og datterSusannes datter Helle var kun 12 år, da hun fik sit første job. Det var i en slikbutik, hvor hun arbejdede 18 timer om ugen ved siden af sin skole. Og allerede dagen efter hun var færdig med 10. klasse, blev hun ansat på fuld tid i Kvickly.
”Kort efter kom jeg i lære som bager og var i det fag i 14 år. Jeg stoppede, fordi det var for hårdt med to små børn og et job, hvor vi slæbte rundt på 25 kilo tunge melsække,” husker Helle.
I dag er hun plaget af smerter i lænden, albuerne og knæene, og selv om nye hjælpemidler har gjort dele af rengøringsjobbet nemmere, kan det stadig være en tung fornøjelse at køre med en maskine til gulvvask.
”Min fysioterapeut siger, jeg har alle symptomer på begyndende slidgigt. Men min læge siger, jeg er for ung til at blive syg, så jeg ved det ikke, om jeg har samme diagnose som mor. Jeg ved bare, at jeg ikke kan blive ved med at arbejde som rengøringsassistent, til jeg er 71 år. Det er umuligt.”
- Hvad drømmer du om, når det gælder din egen søn og datter?
”Jeg har sagt, at de under ingen omstændigheder må vælge bager- eller rengøringsbranchen.”