Spånplade er hele skolens sparegris

Lasse Brask Sørensen, 62 år, er serviceleder på Herningvej Skole, Aalborg Kommune. Han er uddannet tømrer, fiskeskipper og ejendomsservicetekniker, og har efteruddannelsen 'tværfaglig energioperatør'. Flemming Jeppesen

Serviceleder Lasse Brask Sørensen fra Herningvej Skole i Aalborg lærer eleverne at spare på energien. Nu kalder de ham ’Lyseslukkeren’.

04. november 2019

- Hvad var problemet?

"Vi skulle følge kommunens sparekrav og spare på energien. Men børn kan ikke forstå, at en kilowatt-time eller en kubikmeter vand koster så og så meget. Du er nødt til at lave noget visuelt. Mange af børnene er ikke begyndt at arbejde med procenter, og så fandt jeg på at lave den søjle her. Den vokser ligesom en sparegris, der bliver mere og mere fuld."

- Og børnene er med på den?

"Ja, for vi har fået opbygget et fællesskab omkring det. En gang om måneden samler vi hele skolen og afslører, hvor meget vi har sparet. Og så gør det ikke noget, at der er lidt begejstring. Det er ligesom en forestilling. Så skal vi klappe allesammen, og vi skal rose hinanden og sige ‘hold nu op, hvor er vi gode’."

- Og det forstår børnene?

"Ja, jeg kan allerede se, at de glæder sig. Er vi gode, eller er vi ikke gode? Hvad siger han denne gang, når han går på scenen? Det er lidt spændende. Det er vigtigt, at vi kan begejstre børnene. Sådan én, der kan begejstre ... hans ord er næsten lov. Og siger han ‘sluk’, så slukker de."

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Hjælper det på besparelserne?
"Vi er jo gået i gang med at lave en adfærdsændring. Er man dygtig til at få hele holdet med – medarbejdere, børn og ledelse – så kan man spare 10 procent på at ændre adfærd, og det er en dejlig gratis besparelse. Vi råber og skriger om, at nu skal vi have nedbragt det CO2-udslip, og det kan vi gøre ved at opføre os anstændigt, ved at bruge vores sunde fornuft og ved at slukke efter os."