7 ud af 10: Pædagogisk personale døjer med støj på jobbet
Støj er et problem for mange ansatte i dagstilbud og fritidsinstitutioner, viser ny undersøgelse. Det kan både give høreskader og have psykiske konsekvenser, siger ekspert.
24. september 2019
Høje lyde og råb er hverdag for mange pædagogisk ansatte i vuggestuer, børnehaver og SFO'er. 72 procent oplever, at der er så meget støj på jobbet, at de må hæve stemmen for at tale med andre.
Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som har undersøgt sundhedstilstanden blandt medlemmer af fagforbundet FOA.
Et udbredt arbejdsmiljøproblem
Ifølge Søren Jakobsen, arbejdsmiljørådgiver inden for det fysiske arbejdsmiljø hos ArbejdsmiljøCentret, er støjniveauet i mange børnehaver og SFO’er så højt, at det kan give både personalet og børnene høreskader og tinnitus.
“Et højt støjniveau på arbejdspladsen kan også øge stressniveauet, give hovedpine og være en belastning for stemmebåndene. Der er dog meget, arbejdspladserne selv kan gøre både pædagogisk og i forhold til indretning og akustik,” siger han.FOA: Det handler om prioritering
Joan Lindskov, næstformand i Pædagogisk Sektor i FOA, påpeger, at det er væsentligt, at kommunerne prioriterer midler til støjnedsættende materialer og udarbejder en målrettet pædagogisk indsats for at nedsætte støjen.
“Det er tankevækkende, at der fortsat er så store problemer, når støj kan have store konsekvenser for de ansatte og børnene,” siger hun.
Chefkonsulent i Kommunernes Landsforening og formand i Branchefællesskabet Preben Meier Pedersen, mener, at kampen mod støj foregår lokalt på arbejdspladserne.
“Vi stiller materialer til rådighed for arbejdspladserne, som vi har udarbejdet med blandt andet FOA,” siger han.
Før var det stort set alt personalet, som klagede over hovedpine, og der var en del pædagogiske idéer, som aldrig blev til noget på grund af støjen.
René Lundberg, leder af fritidsinstitutionen Potteskåret i Valby, der har haft succes med at mindske støjen. (Klik for at læse mere.)