Tvang i psykiatrien falder i hovedstadsområdet   

Michael Uhrhammer (tv.) souschef på afsnit 6, Ballerup Psykiatrisk Center, her sammen med indlagte Auguste: "Der mangler assistenter. Det har tvunget det personale, der var, til at tænke ud af boksen, men det er en gigantisk udfordring," siger han om arbejdet med at reducere brugen af tvang. Jørgen True

Region Hovedstaden er tættest på målet om færre bæltefikseringer og mindre brug af tvang. Men det har ikke været uden omkostninger.

14. oktober 2019

Antallet af bæltefikseringer styrtdykker i Region Hovedstaden. Her bliver 2019 efter al sandsynlighed året med det laveste antal fikseringer siden 2014.

“Det har været et langt, sejt træk, hvor alle ni centre har bakket op om det fælles projekt,” siger Anne Hertz, vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri - med henvisning til den aftale om at reducere tvang i psykiatrien, som regionerne indgik med Sundhedsministeriet i 2014.

Den indsats kan ifølge Mette Sofie Haulrich, der er initiativtager til patientorganisationen Hovedstadens Psykiatrifællesskab, have sin pris, fordi andelen af patienter, der tager stoffer, er steget, og de er ofte mere udadreagerende.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

“Når politikerne samtidig beslutter, at personalet flere steder ikke ‘må’ bruge tvang, rykker det grænserne for, hvad man skal finde sig i som personale,” forklarer Mette Sofie Haulrich.

Hun peger derfor på nødvendigheden af flere ressourcer og større faglighed.

Hvis jeg skal sætte det på spidsen, så er det, fra politisk side, et omsorgssvigt over for patienterne, at man ikke I Danmark prioriterer, at der er tilstrækkeligt personale til stede.

Mette Sofie Haulrich, initiativtager til Hovedstadens Psykiatrifællesskab.

Ekstra ressourcer afgørende

Vicedirektør Anne Hertz anerkender, at ekstra ressourcer ér afgørende. Der er derfor afsat et millionbeløb hen over de næste par år til efteruddannelse af især medarbejdere i akutafdelingerne.

“Når det er sagt, gør yderligere ressourcer det ikke alene. Det handler også om en ændring i mindset og kultur,” pointerer Anne Hertz.