Rådhusbetjente dropper håndjern og uniformer
I København har rådhusbetjentene på borger- og jobcentre valgt klassiske magtmidler fra. Det skaber færre konflikter med truende borgere.
25. september 2019
Landet over risikerer personalet på borger- og jobcentre at blive ofre for både vold og trusler.
Det vil ofte være rådhusbetjente, der skal være med til at håndtere disse tilspidsede situationer – og derfor har de lov til at bære håndjern.
Den mulighed har man dog fravalgt på en række borger- og jobcentre i Københavns Kommune.
Det er sket ud fra en filosofi om, at det nedtrapper risikoen for konflikter. Tilsvarende bærer betjentene heller ikke længere den klassiske uniform med skjorte og slips og ‘VAGT’-stemplet på ryggen. I stedet går de mere diskret klædt i bluser med Københavns Kommune-logo på for på den måde at signalere tillid og tryghed.
“Synlige magtmidler er kun med til at optrappe konflikter. Vi skaber et mere imødekommende miljø, hvis vi er mere på bølgelængde med borgeren i vores uniformering. På den måde kan vi bedre undgå, at konflikterne overhovedet opstår,” siger Steen Hertin, rådhusbetjent og teamkoordinator i økonomiforvaltningen.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Et eksempel til følgeFaglig konsulent i FOA Erik Kristiansen mener, dén praksis bør inspirere andre rundt omkring i landet.
“Nogle borger- og jobcentre håndterer risikoen for konflikter ved at give betjentene magtmidler, men betjentenes opgave er i lige så høj grad at undgå, at konflikter overhovedet opstår. Og her sender fravalget af håndjern et mere tryghedsskabende signal til borgerne. Det har været en stor succes, at Økonomi- og Socialforvaltningen fokuserer på at nedtrappe konflikterne,” siger Erik Kristiansen.