Sosu knokler i to job i håb om at få opholdstilladelse
For 14 år siden kom social- og sundhedsassistent Emilse Alvarez Nápoles til Danmark fra Cuba. Endnu er det ikke lykkedes hende at få permanent opholdstilladelse. Derfor har hun nu to forskellige job i håb om, at det lykkes næste gang, hun søger.
Af
Mette Boysen
02. september 2019
Efter 14 år i Danmark har Emilse Alvarez Nápoles et ønske: en permanent opholdstilladelse. Det er grunden til, at hun arbejder som social- og sundhedsassistent på langt mere end fuld tid i forskellige jobs.
“Jeg vil så gerne have permanent opholdstilladelse, så jeg ikke konstant skal tænke på, om det nogensinde lykkes. Det ville gøre, at jeg følte mig mere sikker og tryg,” siger 44-årige Emilse.
Lige nu har hun en midlertidig opholdstilladelse, og det betyder, at hun for eksempel ikke kan blive i Danmark, hvis hun en dag bliver skilt fra sin mand.
Læs også: Ruth manglede kun to eksaminer, da hun blev udvist
To afslag i bagagenOg det var ham, der var grunden til, at hun kom til Danmark for 14 år siden. Hun mødte ham, da han var på ferie i hendes hjemland Cuba.
Hun har været gift med ham siden, ligesom hun har været i beskæftigelse, siden hun kom til Danmark. Emilse har desuden uddannet sig til først social- og sundhedshjælper og siden assistent. Alligevel er det ikke lykkedes hende at opnå opholdstilladelse permanent.
“Jeg har søgt om opholdstilladelse to gange, men første gang fik jeg afslag, fordi jeg var under uddannelse. Anden gang var det fordi, jeg arbejdede som vikar,” siger Emilse.
Forbereder sig på ansøgning
Derfor forbereder hun sig lige nu på at søge igen. Det kan hun tidligst gøre om et år, for til den tid har hun været i fast arbejde i mere end tre et halvt år inden for de seneste fire år, som et af kravene siger, at hun skal have været.
En anden betingelse for at kunne opnå permanent opholdstilladelse er, at man skal have et ordinært fuldtidsarbejde. Og i Danmark tæller det først som fuldtid, når det i gennemsnit er 30 timer om ugen eller 120 timer om måneden.
Det krav skaber problemer for Emilse. Hun arbejder som social- og sundhedsassistent i aftenvagter syv dage i streg, og så har hun fri de næste syv dage, men det svarer i gennemsnit kun til, at hun arbejder 28 timer om ugen. Derfor arbejder hun også to dage om ugen på Frederiksberg Hospital. I de uger, hvor hun har aftenvagter, arbejder hun fra 8-23 med to timers pause mellem de to job.
Læs også: Sosu frataget statsborgerskab: Straffet for 29 år gammel fejl
28 timer aftenvagt svarer til fuldtidHos FOA Social- og Sundhedsafdeling, som er den lokale FOA-afdeling Emilse hører til, har man i en beskrivelse af Emilses job forklaret, at Emilses 28-timers stilling som aftenvagt matcher en dagvagtstilling på 37 timer. Det skyldes, at lønnen med tillæg er den samme.
De 28 timer er desuden nok til, at hun i sin A-kasse bliver betragtet som fuldtidsmedlem.
“Jeg har så mange gange forsøgt at kontakte Udlændingestyrelsen for at finde ud af, om de 28 timer som aftenvagt opfylder kravet om fuldtid. Det er ikke lykkedes at få svar,” siger Emilse.
Hun har også skrevet til flere politikere herunder Inger Støjberg for at få svar. Og hun har klaget over, at hun ikke har fået svar på sin forespørgsel, men den klage er blevet afvist.
Fraråder andre to job
Selvom hun understreger, at hun holder af begge sine job og har fantastiske kolleger, er det hårdt at have to job. Derfor vil hun ikke anbefale samme løsning til andre:
“Jeg siger til de fleste, at de skal sige nej til kun at arbejde 28 timer,” siger hun.
Så foreløbigt knokler Emilse videre i sine to job og håber på, at politikerne ikke ændrer loven igen, så hun skal forholde sig til nye regler.
Er akademikere mere værd?
Hun er glad for at bo i Danmark og elsker parrets lejlighed på Nørrebro. Men hun synes, det er svært at være udlænding i Danmark, og ofte føler hun sig ikke værdsat i sit job.
“Der mangler så meget personale i sundhedsvæsenet, men det tror jeg ikke politikerne tænker på. Og jeg forstår ikke, hvorfor man kan søge om permanent opholdstilladelse, hvis man tager en uddannelse som læge, men ikke hvis man tager en erhvervsuddannelse. Vil politikerne kun have akademikere? På mit arbejde er alle vigtige, ” siger Emilse.
Med en ny regering, har hun overvejet om hun skal tage kontakt til den nye minister på området:
“Jeg ved ikke, om det nytter noget,” siger Emilse.