Ny kostplan skal skabe mere trivsel blandt anbragte børn og unge
Behandlingsinstitutionen Godhavn vil gøre kosten til en del af behandlingen af de anbragte børn og unge for at øge deres trivsel.
29. august 2019
Fejlernæring præger mange af de anbragte børn og unge, når de flytter ind på behandlingsinstitutionen Godhavn i Nordsjælland. Nogle er overvægtige, andre undervægtige, og det går ud over deres trivsel.
Det siger forstander Søren Skjødt, som har stået i spidsen for et projekt, der handler om at give de anbragte børn og unge bedre kostvaner.
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
Som så mange andre er de unge på Godhavn glade for at gå i supermarkedet og købe energidrikke, chips og kanelsnegle, og personalet på Godhavn er derfor opmærksomme på at være i dialog med de unge og give dem sunde alternativer. For selvom børnenes mentale helbred er årsagen til deres ophold, er der store gevinster ved at se på sammenhængen mellem somatisk og psykisk sundhed, mener Søren Skjødt.“Vi skal ikke pr. automatik afskrive ondt i maven eller hovedpine med børnenes psykiske problemer, men også have blik for kostens betydning for deres trivsel,” siger han.
Derfor har Godhavn i 2019 udviklet et nyt måltidskodeks og kostnotat.
Somatik og psyke i samspil
Det betyder blandt andet, at de ansatte nu er opmærksomme på, hvordan medicin påvirker den enkelte unges appetit og kalorieindtag. Og som noget nyt bliver samtlige måltider på afdelingerne bogført, så pædagogernes overblik med kosten ikke risikerer at gå tabt ved vagtskifte. På den måde kan de hjælpe de unge med de vægtproblemer, nogle af dem kæmper med.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
“Det dur ikke at sige: ‘Det gør ikke noget, du er overvægtig, hvis bare du er glad’. Vi skal kunne skabe både glade og fysisk sunde unge,”siger Søren Skjødt. Ifølge Karen Leth, mad- og måltidskonsulent hos Kost- og Ernæringsforbundet, er det tiltrængt med øget fokus på samspillet mellem psykiatri, kost og somatik.“Der mangler i høj grad evidensbaseret viden på behandlingsinstitutioner om det samspil, så projektet er kærkomment.”