FOA mødtes med sundhedsminister: Disse 3 ting talte de om

Psykiatri, sundhedsreform og rekrutteringsvanskeligheder er tre af de arbejdsopgaver, der kommer til at fylde på sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) bord. Ministeren gav til mødet udtryk for, at han gerne vil arbejde sammen med FOA om at løse problemerne.   Malte Kristiansen

Ældreplejen skal organiseres bedre. Sosu-assistenter, sosu-hjælpere og andre FOA-faggrupper skal have en central rolle i den nye sundhedsreform, og så skal psykiatrien have et markant løft. De tre mål fremlagde FOA på et møde med den nye sundhedsminister.

13. august 2019

Psykiatri, sundhedsreform og ældrepleje. Det var de tre vigtigste punkter på dagsordenen, da repræsentanter fra FOA mødtes med den nye sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i mandag den 12. august.

Læs også: Kommuner frygter rekrutteringskatastrofe: Vi skal alle tale sosu-faget op

Ifølge Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, var ministeren lydhør over for de tre ønsker.

“Ministeren vil gerne de samme ting som os. Om det bliver præcist, som vi gerne vil have det, ved jeg ikke. Men der kommer til at ske noget, så jeg er optimistisk,” siger han. 

Torben Hollmann mødtes sammen med FOA-formand Mona Striib med ministeren.
 

Sosu’er i sundhedsreform

Et af de emner, som sundhedsminister Magnus Heunicke kommer til at arbejde med den kommende tid, er sundhedsreformen.

Læs også: Kommune udlover dusør for at skaffe nye kolleger

Den socialdemokratiske regering skal nemlig være med til at føre en ny sundhedsreform ud i livet. For Torben Hollmann var det vigtigt at få en dialog med ministeren om, at de i den kommende reform ikke kun må tænke snævert i højt specialiseret behandling.

“Det er ikke nok at fikse sygdommen på hospitalet. Hvis ikke der er nogen til at give patienterne gedigen pleje, når de kommer hjem, risikerer patienterne at blive genindlagt. Det er hverken godt for borgeren eller samfundsøkonomien,” siger Torben Hollmann og fortsætter:

“På sygehuse ser man på sygdommen, men når man kommer ud i kommunen, ser man på hele mennesket, altså psykisk, fysisk og socialt. Det er det, som vores medlemmer er uddannet til. Derfor er det vigtigt, at de tænkes ind i de sundheds- og akuthuse, man har planer om at lave.”
 

Psykiatrien skal løftes

En anden af de helt store udfordringer, som Torben Hollmann talte med sundhedsministeren om, er psykiatrien.

Læs også: Specialinstitution kæmper en svær kamp for faglært personale

“Der skal ske et gevaldigt løft af psykiatrien,” siger han og fortsætter:

“Det vigtigste er, at der er senge, penge og personale med de rette fagligheder. Og så er det vigtigt, at et behandlingsforløb er planlagt ordentligt, så man bliver udskrevet, når man er færdigbehandlet, og ikke fordi der mangler senge til nye patienter,” siger Torben Hollmann.

Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning

Han håber, at ministeren, når han trækker i arbejdstøjet, vil lade sig inspirere af noget af den succes, man har haft på andre områder inden for hospitalsvæsenet.

“Vi har nogle enormt gode forløbsprogrammer på kræft og hjerteområdet. Hvorfor er det, at man ikke kigger på psykiatrien og gør det samme,” siger Torben Hollmann.

Rekrutteringsproblemer i ældreplejen

På mødet blev der også vendt de rekrutteringsproblemer på social- og sundhedsområdet, som mange af landets kommuner oplever.

“Vi talte med ministeren om, hvordan man kan organisere ældreområdet anderledes. Lige nu er der ikke nok personale,” siger Torben Hollmann.

Som led i at tiltrække nyt personale er større anerkendelse af FOAs faggrupper fra politisk side vigtigt, påpeger han.

“Medlemmerne skal anerkendes for det vigtige arbejde, de udfører. Det håber jeg, at ministeren vil være med til at give dem,” siger Torben Hollmann.