Sådan vælger du en bank med styr på etik og moral
Det skal være lettere at gennemskue, om ens bank har styr på etik og moral, mener flere organisationer.
30. juli 2019
Er du vred over, at din bank medvirker til hvidvask og skattesnyd? Oplever du arrogance eller aggressivt salg fra bankrådgiveren? Desværre findes der endnu intet værktøj i Danmark, der gør det nemt at vælge bank ud fra etiske overvejelser.
Lande som Norge, Sverige, Tyskland og Holland har Fair Finance Guide. Baseret på offentlige data rangerer guiden banker efter temaer som: Korruption, arbejder- og menneskerettigheder, skat, åbenhed, miljø, køn og våben.
Læs også: 4 ting du bør vide om din pension
Forbrugerrådet Tænk og udviklingsorganisationen Oxfam Ibis forsøger at rejse penge til en dansk Fair Finance Guide. Cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk siger:“Det højner den etiske standard, når vi kan udstille, hvem der opfører sig godt og skidt. Fremstår en bank bedre end de andre, vil konkurrenterne begynde at forbedre sig.”
Bankkunder går mere op i etik
En undersøgelse fra prisportalen Mybanker fra marts 2019 viser, at Mybankers brugere har etik som fjerde vigtigste krav til en bank. Siden samme undersøgelse blev udført i 2018, er antallet af kunder, der finder værdier og etik vigtige, steget fra 19 til 32 procent. Over 25 banker samarbejder med Mybanker, og virksomhedens direktør, Marlene Nørgaard, er for tiden i dialog med dem om at indføre etiske data:
“Mybanker vil gerne finde en måde at synliggøre etik på, som sektoren vil tiltræde. Vi skal finde ud af, hvilke parametre man kan måle på i starten og så forbedre det over tid.”
Mybanker håber, det nye indeks er klar ved årsskiftet.
Læs også: Pensionen fra jobbet løfter din levestandard markant
Finans Danmark, der er interesseorganisation for blandt andre bankerne, mener, at Fair Finance Guide måler på for mange parametre. Det siger økonomidirektør Jakob Lægård Jakobsen, som uddyber:“Vi er i dialog med Forbrugerrådet om en dansk version af guiden. Vi vil gerne starte med at fokusere på områder, hvor man ved, der er forbrugermæssigt fokus: Hvidvask, skat og bæredygtighed. Senere kan scopet bredes ud.”
Finans Danmark har nedsat to arbejdsgrupper til at foreslå indsatser henholdsvis imod hvidvask og for bæredygtig investering.