Eksperter: Mette F får brug for mere sosu- og pædagogisk personale

Mette Frederiksen bliver statsminister for en socialdemokratisk regering med støtte fra Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Der bliver brug for både mere pædagogisk- og sundhedspersonale, hvis en ny regering skal indfri løfterne om øget velfærd. Spørgsmålet er, hvor flere hænder skal komme fra.

26. juni 2019

Mere pædagogisk personale, minimumsnormeringer, uddannelse og ansættelse af mere sundhedsfagligt personale. Og derudover flere deltidsansatte på fuldtid. 
Det er blot nogle af de afsnit fra en ny regeringsaftale, som kræver mange flere velfærdsansatte. Bag aftalen står Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen og opbakning fra Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. 
 
“Der er lagt op til, at hele velfærdsområdet skal have et løft. Og det er i høj grad frontlinjemedarbejdere i den kommunale velfærd som pædagoger og sosu'er, der nævnes,” siger Laust Høgedahl, lektor på institut for statskundskab på Aalborg Universitet. 
 
“Skal man indfri minimumsnormeringer, skal man have mere pædagogisk personale, for det har vi ikke nu. Det samme gælder sosu-området. Det er en kendt rekrutteringsudfordring, at vi mangler personale nu, og det kommer vi til i lang tid fremover,” siger han.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Styrkelse af velfærd kræver folk
Han kalder de politiske initiativer en overbygning på de rekrutteringstiltag, der kom med overenskomstforhandlingerne på sosu-området sidste år.
 
“Man bygger ovenpå med politiske aftaler for at sikre, at vi har de velfærdsmedarbejdere, vi har brug for i fremtiden. Vil man bibeholde den velfærd, vi har i dag, så er vi nødt til at skulle have velfærdsmedarbejdere til at levere, ellers er vi nødt til at lave forringelse,” siger Laust Høgedahl.
 
Også Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, at der er brug for flere ansatte, hvis velfærden skal forbedres, som det fremgår af aftaleteksten:
 
“Det er en styrkelse af velfærden, der ligger i aftalen, og det skal der bruges folk til,” siger Lars Andersen.

Læs også: Trivselskommission kommer ikke frem til alle løsninger i et mødelokale: Derfor har de brug for dine ’særlige indsigter’

Fire kanaler til arbejdskraft
Lars Andersen peger på fire kanaler til at skaffe mere arbejdskraft:
 
“Kan man få flere på fuldtid, og kan man gøre arbejdsmiljøet bedre, så folk kan blive længere på arbejdsmarkedet. Og så er der de 50.000 unge, der ikke får en uddannelse, og til sidst er der hele integrationsdelen,” siger Lars Andersen og fortsætter:
 
“Og der har FOA haft gode erfaringer med, at folk fra ikke-vestlige lande uddanner sig til social- og sundhedspersonale,” siger Lars Andersen
 

Hvor skal pengene komme fra?

Laust Høgedahl peger på, at det ikke fremgår, hvor pengene til flere velfærdsmedarbejdere skal komme fra, og heller ikke hvor de skal findes henne:
 
“Det er klart, det koster penge, og det fremgår ikke, hvor de penge skal findes. Det har man parkeret lidt, og det forestår i de kommende finanslovsforhandlinger at få det på plads,” siger han og tilføjer:
 
“Der er ikke direkte løsningsforslag til, hvordan vi får flere pædagoger. Det kræver et længere perspektiv at løse det, for så mange arbejdsløse pædagoger og pædagogiske assistenter, går der ikke rundt,” siger Laust Høgedahl.