5 gode råd til en sikker sankthansaften
Når der på søndag bliver sunget med på Midsommervisen, og heksene sendes af sted til Bloksbjerg, så husk at vær opmærksom på bålet, så du undgår ulykker.
Af
Mette Boysen
20. juni 2019
Hvert år er der uplanlagte brande eller bål, der har udviklet sig i forbindelse med sankthansaften.
Derfor har Beredskabsstyrelsen og Beredskab Fyn en række gode råd, så du i år kan tænde bål og sikre, at ingen kommer til skade.
1. Placér bålet på afstand
Det anbefales, at bålet placeres i hvert fald 30 meter fra bygninger med hårdt tag og 60 meter fra letantændelige markafgrøder. Afstanden til huse med stråtag og steder med brandfarlige stoffer anbefales at være 200 meter.
Afstandene fordobles desuden i vindens retning, når der er jævn og frisk vind, hvilket vil sige, når det blæser fra 5,5 m/s.
2. Brandsikkert underlag
Byg bålet på et brandsikkert underlag. Byg bålet op af haveaffald og rent og tørt træ. Ikke trykimprægneret træ.
Hvis du har bygget dit bål op over lang tid, kan det være en god idé at flytte bålet, inden det tændes, da mus, pindsvin, fugle og katte kan gemme sig i bunken af tørre grene og kviste.
Hvis du har bygget dit bål op over lang tid, kan det være en god idé at flytte bålet, inden det tændes, da mus, pindsvin, fugle og katte kan gemme sig i bunken af tørre grene og kviste.
3. Brug aldrig benzin
Du må aldrig, som i aldrig nogensinde, bruge benzin, diesel eller sprit til at tænde op med.
4. Tænd ikke op, når det blæser vildt
Hvis der er tale om hård vind (10,8-13,8 m/sek.) eller højere vindhastigheder, er det forbudt at tænde bål, med mindre kommunen har givet tilladelse.
5. Husk at tjekke gløder
Det er vigtigt, du sikrer dig, at alle gløder og al ild er slukket, når du går fra bålet, så bålet ikke kan blusse op igen, når aftenen er færdig.
Glædelig sankthansaften!
Kilde: Beredskabsstyrelsen, Beredskab Fyn og Dyrenes Beskyttelse