9 gode råd: Sådan taler du om sex med borgere og beboere

Det kan være svært at tale med borgere og beboere om seksualitet. Her er 9 gode råd til hvordan. Jørgen True

Social- og sundhedsassistent og seksualvejleder Sanne Hansen giver her 9 råd til, hvordan du bliver bedre til at tale om sex og seksualitet med borgere og beboere.

10. juli 2019

1. Vær naturlig

Tal om sex og seksualitet, som hvis du talte om kost eller motion. Forstå – og signalér – at det er en del af livet på linje med andre basale behov som mad eller søvn.

2. Tag det ikke personligt

Du udleverer ikke dig selv ved at lytte eller spørge ind til, hvad borgeren spørger om. Svaret på et spørgsmål, om hvorvidt du dyrker sex med din mand, kan derfor være: “Hvordan kan det være, du spørger om det?”

Du behøver ikke svare ud fra dig selv, men gøre svaret generelt: “Alle i et parforhold går i seng med hinanden. Det er naturligt.”

Læs også: Ansatte tør ikke tale om sex

3. Hvordan fremfor hvorfor

Hvorfor kan opfattes som et ‘angrebsord’: Hvorfor spørger du om det? Brug hellere, hvordan kan det være, at …

4. Udvis tillid i krop og ord

Det kræver tillid for en borger at henvende sig til dig, så vær opmærksom på, at både dine ord og dit kropssprog er imødekommende og åbent. Hvis du reagerer på deres spørgsmål med afvisning, kan det være, de aldrig tør komme til dig med spørgsmål igen.

5. Spørg, spørg, spørg

“Han skal da bare have en prostitueret.”

Jeg har ofte set, at man på arbejdspladser løser udfordringer med seksuel frustration ved at ringe til en prostitueret (hvis det er tilladt i den enkelte kommune, red.). Find ud af, hvad det handler om først: Hudsult? En kæreste? En prostitueret kan være en nem løsning, men er ikke altid den rigtige.

Læs også: Pædagogisk assistent om at lære at lege: 'Det er okay at være fjollet'

6. Kig indad

Hvis du opfatter spørgsmål eller adfærd intimiderende og har paraderne oppe, så spørg dig selv: Hvorfor reagerer jeg sådan her? Har det noget med borgeren eller mig selv at gøre? Har jeg noget med i bagagen?

7. Vær proaktiv

Vent ikke kun på, at de kommer til dig. Vær selv opsøgende. Fang samtaler i køkkenet eller på gangen og spørg ind og vær nysgerrig, hvis du kan fornemme, der kan være noget på spil hos borgeren.

Vis, at du ser, hvad der sker: “Hvad med hende pigen, du talte om i sidste uge? Hvordan går det med hende?” eller “Er du trist? Er det kærestesorger?” Vær opmærksom på, at du selv er med til at skabe et miljø, hvor åbenhed er i centrum.

8. Tal med kolleger

Hvis du er usikker eller mangler viden, så tal med dine kolleger om det og spørg ind til, hvad de ville gøre. Tro ikke, at det, vi ikke taler om, ikke eksisterer.

9. Giv opgaven videre

Giv opgaven eller dialogen videre til andre, hvis du ikke oplever, at du er klædt på til en specifik samtale. Det kan for eksempel være spørgsmål om manglende rejsning eller orgasme, som er en bivirkning af et medicinforbrug. Tilbyd at gå med til en samtale hos psykiateren. Hvis du ikke gør det, svigter du.

Kilde: Social- og sundhedsassistent og seksualvejleder Sanne Hansen, Pedersvænge.