Kollega efter knivoverfald: Det kunne være gået meget værre
Tre medarbejdere på bostedet Ved Sønderåen i Vejle slap med livet i behold efter en beboer angreb dem med kniv. Ifølge tillidsrepræsentant Heidi Bürgel Nielsen kunne det have gået helt galt.
13. juni 2019
Søndag blev en beboer fra det psykiatriske botilbud Ved Sønderåen varetægtsfængslet for drabsforsøg. Det skete, efter han samme dag angreb to social- og sundhedsassistenter og en elev med en kniv. De to assistenter fik begge sår på hænderne, mens den ene også fik snitsår i ansigtet.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
Tillidsrepræsentant Heidi Bürgel Nielsen har arbejdet i Ved Sønderåen siden 2002, og hun har aldrig oplevet noget så voldsomt. Selvom hun synes, det er forfærdeligt, mærker hun en form for lettelse.”Jeg er lettet over, at det ikke gik værre. Det var så tæt på, at vi så det sjette drab i psykiatrien på landsplan,” siger Heidi Bürgel Nielsen med henvisning til, at der i perioden mellem 2012 og 2016 blev dræbt fem medarbejdere i psykiatrien. Det seneste drab var på en 57-årig social- og sundhedsassistent fra et psykiatrisk botilbud.
Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad
Heidi Bürgel Nielsen har nu fokus på at støtte op om de berørte medarbejdere.”En ting er, at de ikke mistede deres liv eller blev svær invalideret, noget andet er det psykiske efterspil. Når man bliver udsat for så voldsom en episode, så ryger man igennem chok og krise. Jeg har erfaring med, at der kan gå to tre dage, inden man finder ud af, hvor ramt man er af det,” siger hun.
For farligt at effektivisere
Heidi Bürgel Nielsen mener ikke, at sikkerheden kan tilskrives skylden for overfaldet, men er bekymret for de konsekvenser, nedskæringerne i psykiatrien kan medfølge. Ifølge Heidi Bürgel Nielsen har Vejle kommune sparet 7,1 millioner kroner på handikap og psykiatri og skal stadig finde flere besparelser.
”Jeg kan ikke se, hvordan effektiviseringer ikke vil gå ud over kvaliteten af det faglige arbejde og muligheden for forringet sikkerhed. Kommunen mener, at man kan effektivisere på blandt andet dokumentation, men i sidste ende betyder det bare, at man hiver personale ud,” siger Heidi Bürgel Nielsen, der opfordrer politikerne til at løfte psykiatrien i stedet for at bringe den i knæ.
Krisehåndtering
Anne Koba, som er centerleder for Center Døgn og herunder boligerne i Sønderåen, kan ikke udtale sig om den konkrete episode. Men hun fortæller, at ledelsen håndterer den akutte situationen gennem krisepsykologisk hjælp til de involverede medarbejdere og sørger for afløsere til driften i den berørte afdeling.
”Vi sikrer, at medarbejderne har noget familie eller nogle venner, de kan komme hjem til, så de ikke er alene. Vi sikrer, at de ved, hvem de kan ringe til, hvis de har brug for det. Derefter tilrettelægger vi individuelle forløb til dem og samler op med hele personalegruppen,” siger Anne Koba.
Læs også: Fagbladet FOA – medlemmernes medie
På længere sigt vil de have fokus på, om der er noget, der fremadrettet skal gøres anderledes.”Vi er maksimalt til stede ledelsesmæssig og gør alt, hvad vi kan for det forebyggende arbejde, så det ikke sker igen. Vi kigger og ser, om vi kan lære noget af det her, siger Anne Koba og fortsætter.
”Vi vil gennemgå denne episode med vores egen arbejdsmiljøorganisation og arbejdstilsynet. Vi vil se på, om der er noget, vi skal gøre anderledes eller være mere opmærksomme på og måske lave en handleplan,” siger Anne Koba.