Børn lærer om genbrug og natur med byttetræ

Milla Henriksen er 53 år og pædagogmedhjælper i Diakonissestiftelsens Børnehus Marthagården på Frederiksberg. Jørgen True

I Marthagården på Frederiksberg har de bygget et bytte-træ, der lærer børnene at passe på naturen ved at genbruge tøj og legetøj.

13. juni 2019

- Hvad er idéen med byttetræet?

”Vi vil gerne lære børnene at genbruge. I stedet for at smide duplo-klodserne eller de lidt for små overtræksbukser ud, kan man give dem til en anden. Til gengæld kan man tage noget andet, der ligger på byttetræet,” siger pædagogmedhjælper Milla Henriksen.

- Må man ikke tage uden at give?

”Nej. Indimellem er der børn, der forelsker sig i noget på byttetræet, men her skal de lære, at de ikke kan få uden at give.”

Derfor er genbrug vigtigt

- Hvorfor er genbrugstanken vigtig?

Vi lever i en tid, hvor nogle børn tror, at hvis noget går i stykker, får de noget nyt. Byttetræet er en måde at sige: Husk a passe på de ting, du har.’ ’Måske kan vi reparere den ting, der er gået i stykker? eller Kan du vente, til du har fødselsdag?’”

- Genbrugstanken går igen i hele huset. Hvordan?

”Vi er en institution, der er bygget af genbrugsmaterialer, og da vi fik renoveret huset for nogle år tilbage, fik vi ikke nye, men kun brugte møbler. Vi opsamler regnvand, dyrker vores egne grøntsager og tegner på begge sider af papiret. Vi prøver at lære børnene, at de skal passe på naturen.”

- For at ruste dem til fremtiden?

”Præcis. Men heldigvis går den generation, der er unge i dag, forrest og taler til forsamlinger om, at vi bør vågne op. De er en opfinder-generation. Ikke af nye ting, men af måder, der gør, at vi for eksempel får bugt med al den skadelige plastik.”