Så indbydende kan dysfagikost se ud

Fælleskøkkenet i Sakskøbing er ejet af Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Region Sjælland og laver dagligt 2.500 måltider til pensionister – både hjemmeboende og på plejehjem og andre institutioner. Jørgen True

Borgere med synkebesvær måtte tidligere tage til takke med suppe eller en blendet brun bunke mad. I dag ser dysfagikosten fra fælleskøkkenet i Sakskøbing anderledes indbydende ud. Retterne ligner den steg og de stykker smørrebrød, som andre får. 

20. maj 2019

Dysfagi betyder, at det kan være svært at spise, drikke og synke, fordi musklerne i munden og tungen er svagere og ukoordinerede – eventuelt på grund af lammelser eller føleforstyrrelser. Dysfagikosten tager tre til fire gange så lang tid at lave som almindelig mad, for når den er færdig, skal hver enkelt del blendes, tilsmages og anrettes igen, så det er en dyr diæt. Omkring 80 borgere er visiteret til den særlige kost.