Stort lønhop til mange sosu'er i april

En del af social- og sundhedspersonalet i kan på deres lønseddel for april måned sikkert få øje på, hvad den såkaldte rekrutteringspulje betyder for deres løn. Der er nemlig tale om markante lønstigninger, især for sosu-assistenterne. Colourbox

Med aprillønnen vil en del ansatte på social- og sundhedsområdet opleve markante lønstigninger. Forklaringen er især, at den såkaldte rekrutteringspulje nu omsættes til højere tal på lønsedlen. 

25. april 2019

Social- og sundhedsassistenter i kommunerne med mellem 4 og 10 års erfaring i jobbet får et månedligt lønløft på 1.572 kroner plus pension fra og med aprillønnen.

Dem med mere end 10 års erfaring får et ekstra løntrin, og grundlønnen for faggruppen forbedres ligeledes. 

(Find din lønstigning i et af de to skemaer i grafikken under artiklen. Der er først et skema for ansatte i kommunerne og et nedenunder et skema for ansatte i regionerne).

Det er den såkaldte rekrutteringspulje, der nu for alvor rykker i lønnen på sosu-området. Andre grupper inden for området får endvidere glæde af midler fra de øvrige overenskomstpuljer, der blev aftalt ved forhandlingerne om OK18, og som også udmøntes fra den 1. april 2019: Lavtløns- og ligelønspuljen, FOAs organisationspulje og puljen til særlige formål i regionerne.

Rekrutteringspuljen

Rekrutteringspuljen kom til verden som de kommunale arbejdsgiveres hovedkrav under forhandlingerne om OK18.

Kommunernes Landsforening ville nemlig give en halv milliard kroner ekstra til social- og sundhedspersonale og sygeplejersker, fordi er der mangel på disse faggrupper, og manglen øges, hvis der ikke gøres noget.

Rekrutteringspuljen fyldte meget, mens OK18 blev forhandlet. Kommunerne truede under de dramatiske forhandlinger med at fjerne puljen igen. Men den endte med at blive en del af det endelige forlig. Og i forliget med regionerne aftaltes en pulje med samme formål som det kommunale rekrutteringsprojekt.

FOA vil have mere

Cirka 440 millioner kroner af den halve milliard går til FOA-grupperne.

Heraf er cirka 60 millioner kroner allerede brugt til at forbedre elevlønninger, mens resten nu er grundlag for en væsentlig del af de stigninger, som sosu-personalet får med aprillønnen. 

”I bund og grund er det en meget fin lønstigning, og det er jo også det, der skal til, for der mangler folk på området. Men på den lange bane vil vi gerne have mere, der er stadigvæk noget at komme efter, både hvad angår lønnen og arbejdsforholdene, ” siger Torben Klitmøller Hollmann, formand for FOAs social- og sundhedssektor.

Lønstigning er anerkendelse

Han understreger, at rekruttering ikke kun handler om løn.

Det er også et spørgsmål om ordentlige arbejdsvilkår, indflydelse på eget arbejde og arbejdstid og lov til at bruge sine kompetencer. Og ikke mindst, at der snakkes ordentligt om faget.

”Men bedre løn er jo også en måde at tale faget op på. Det er en anerkendelse af, at det er et vigtigt arbejde, vi laver, og at kommunerne prioriterer os. Lønforbedringer skal bare følges op af en række andre tiltag,” siger Torben Klitmøller Hollmann.

Tjek din lønstigning

I faktaboksen under artiklen kan du se lønstigningerne for blandt andre flere af sosu-faggrupperne. Beregningerne er baseret på løngruppe 0, så hvis du arbejder i en kommune eller region med løngrupperne 1-4, vil stigningerne være højere.

Beregningerne er sket for fuldtidsansattes månedsløn, så stigningerne er lavere, hvis du arbejder på deltid.

Af pladshensyn har vi ikke alle FOAs faggrupper med i listen. Er din faggruppe ikke med på listen, kan du finde den i FOAs lønmagasiner 

Du kan også tjekke din faggruppes samlede OK18-resultat

Tjek din lønseddel for april og kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale afdeling, hvis du er i tvivl om, du har fået de lønstigninger, du skal have.