Hver fjerde sosu har oplevet selvmord eller selvmordsforsøg i ældreplejen
De ældste har den højeste selvmordrate. Men mange sosu-ansatte siger, de ikke er klædt på til at vurdere selvmordstruede borgere. FOA foreslår ny praksis.
02. april 2019
Selvom 26 procent af de ansatte i ældreplejen har oplevet selvmord eller forsøg på selvmord blandt borgerne på deres arbejdsplads, er der er en mangel på viden om, hvordan de skal håndtere de tilfælde.
Hele 83 procent af de ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen har ikke fået uddannelse eller vejledning i at lave en vurdering af en borgers risiko for at begå selvmord.
Og godt halvdelen – helt præcist 53 procent – siger ifølge en ny FOA-undersøgelse, at ‘de i lav grad eller slet ikke’ har den fornødne viden til at håndtere borgere, der har forsøgt at begå selvmord eller overvejer at gøre det.
Ifølge Annette Erlangsen, ph.d. og seniorforsker ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, er det et stort problem.
“De ældre har den højeste selvmordsrate i samfundet. Så det er vigtigt, at de personer fra sundhedssektoren, som har den mest intense kontakt med de ældre, forstår og responderer på ændringer i adfærden og hentydninger til selvmordstanker,” siger hun.
FOA foreslår screening
Tallene overrasker Torben K. Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. Han vil arbejde for, at der kommer nationale retningslinjer for, hvordan man som medarbejder screener ældre borgere for selvmordsrisiko. Det skal pengene til ældreområdet fra finansloven være med til at sikre.“Det er dybt tragisk, at det forholder sig sådan. Vi skal sætte mere fokus på selvmord blandt ældre og sikre, at de screenes, ligesom man gør i psykiatrien. Vi screener både for tryksår og medicinfejl i ældreplejen, så selvfølgelig skal der også screenes for selvmordsrisiko,” siger han.