5 tip til en bedre vejrtrækning

Åndedrættet giver dig ilt og energi, men du kan få mere ud af det, hvis du hjælper lungerne med at få bedre plads.
06. marts 2019
Vi trækker vejret af os selv, men vi gør det ikke ordentligt, mener Lotte Paarup, der er fysioterapeut med speciale i åndedrætsterapi. Hendes erfaring er, at mange er stive i bindevæv, muskler og led i brystkassen, ryggen og bækkenet.
“Det betyder, at lungerne og åndedrætsmusklen ikke kan bevæge sig, som de skal, så vejrtrækningen bliver begrænset. Derfor gælder det om at skabe plads til at kunne trække vejret optimalt,” siger hun.
Er bindevæv og muskler mere elastiske i brystkasse, bækken og ryg, kan de bedre give efter, når vi trækker luft ind. Det samme gælder på bagsiden, hvor åndedrættet stimulerer rygsøjlen, rygmusklerne og organerne.
Fyld dig op som en ballon
“Små massagebolde er effektive til at gøre vævet mere elastisk. Men du kan også gøre meget ved at øve dig i at trække vejret, som var du en stor ballon, der fyldes ud i alle retninger, også til siderne og bagtil, og som tømmes helt,” forklarer Lotte Paarup.Hun oplever, at blot en lille forbedring af åndedrættet kan have stor effekt på uro, stress og smerter.
“Vi har brug for redskaber, der hjælper kroppen til at finde åndehuller og komme i balance. Det er åndedrættet fantastisk til,” siger hun.
Sådan gør du
1. Stå med hænderne i taljen. Tommelen skal vende bagud og fingrene fremad. Tryk lidt med fingerspidserne.2. Slap af i skuldrene og fokuser på åndedrættet.
3. Når du ånder ind, skal du mærke, hvordan fingrene presses ud, fordi åndedrætsmusklen stempler ned og trækker luft ind i lungerne.
4. Når du ånder ud, skal du mærke, hvordan fingrene synker ind igen.
5. Sker der en bevægelse ved tommelen bagtil? Det skal der. Vejrtrækningen skal kunne mærkes både fortil, bagtil og til siderne, mest i bugområdet og mindre i ribbenene. Ånd altid langsomt, roligt og længe ud.
Læs mere på åndedrættet.nu, hvor du kan downloade en gratis lydfil, som hjælper dig til at undersøge dit åndedræt.