Snyd ikke dig selv, hvis du som deltidsansat bliver fyret under sygdom
Deltidsansatte, der bliver sygemeldt og siden opsagt, får ofte ikke den rette sygedagpengesats. Tjek hvad du skal gøre for at sikre dig fuld sygedagpengesats i tilfælde af ledighed, mens du stadig er sygemeldt.
Af
Mette Boysen
21. marts 2019
Når en medarbejder på deltid bliver sygemeldt og efterfølgende opsagt, sker der ofte det, at den opsagte får sygedagpenge, der svarer til det antal timer, vedkommende var ansat.
Men hvis den opsagte er fuldtidsforsikret i a-kassen, har vedkommende ret til sygedagpenge for fuld tid. Fagbladet FOA guider dig til at få den sygedagpengesats, du har ret til.
1. Du skal selv søge om sygedagpenge
Er du sygemeldt fra dit arbejde og bliver sagt op under sygemeldingen, skal du selv søge om sygedagpenge fra din hjemkommune. Det gælder også ansatte i tidsbegrænsede stillinger.
2. Søg på borger.dk
Du søger på borger.dk, under ’mit sygefravær’, hvor du skal udfylde et skema.
Læs også: Gitte fyret efter arbejdsskade: Jeg var sønderknust
3. Fuldtidsforsikrede kan få sygedagpenge for 37 timer om ugenSom udgangspunktet vil du få den sygedagpengesats, som din arbejdsgiver fik i refusion, mens du var ansat. Det vil sige, hvis du var ansat på 30 timer om ugen, får du således kun sygedagpenge for det antal timer. Du har dog ret til sygedagpenge for 37 timer om ugen, hvis du er fuldtidsforsikret medlem af en a-kasse og har ret til dagpenge.
4. I tvivl? Kontakt din a-kasse
Du er fuldtidsforsikret, når du valgt denne forsikringsform i a-kassen og betaler kontingent som fuldtidsforsikret. Er du i tvivl om medlemskab og retten til dagpenge, kan du altid kontakte din lokale a-kasse.
5. Søg før sidste lønudbetaling
For at sikre, at du som opsagt får den rette sygedagpengesats, skal du kontakte kommunens ydelsesservice senest 14 dage før sidste lønudbetaling. Kommunen skal lave en ny beregning af sygedagpengesatsen. Kommunen kontakter a-kassen for at få yderligere information om din dagpengeret til brug for beregningen
6. Tilbagevirkende kraft
Når du anmoder om ændring af din sygedagpengesats, vil det først have virkning fra mandagen efter anmodningstidspunktet. Derfor er det netop vigtigt at anmode om det senest 14 dage inden sidste lønudbetaling.
7. For sent ude? Søg alligevel
Selvom du ikke har søgt om ændring af sygedagpengesatsen i rette tid, kan det stadig give mening at søge om at få det gjort med tilbagevirkende kraft. Der er nemlig fortsat kommuner, der regulerer satsen med tilbagevirkende kraft. Det er bare ikke en ret, du har.
8. Deltidsforsikret?
Som deltidsforsikret i a-kassen kan du også have ret til sygedagpenge for flere timer, end du har været ansat. Bliver du for eksempel opsagt fra et job på mindre end 30 timer om ugen, har du ret til sygedagpenge for 30 timer om ugen.
9. 40.000 kroner mindre om året
Hvis du er berettiget til den højeste sygedagpengesats, er satserne i 2019: 4.355 kroner brutto pr. uge for 37 timer om ugen.
For 30 timer er satsen 3.531,10 kroner om ugen. Det giver en forskel på 823,90 kroner brutto pr. uge, hvilket svarer til mere end 40.000 kroner pr. år.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Kilde: Christine Sarka, konsulent i FOA Faglig og Finn Villadsen, chefkonsulent i FOAs A-kasse