Syg sosu raskmeldt af jobcenteret: Nul kroner i indtægt
Jobcentret lukkede for sygedagpenge til Sabine Dommerby Pedersen, selvom hun ikke er rask og ikke kan arbejde som sosu-hjælper. Det er kassetænkning, siger hendes bisidder.
12. februar 2019
Knoglerne i hendes håndled er deforme, og hun har problemer med at vippe og
dreje sine hænder. Hun har fået indsat protese i den ene hånd og afventer operation
i den anden. Hun kan kun klare svage løft – og kan derfor ikke varetage sit job som social- og sundhedshjælper.
Den 42-årige Sabine Dommerby Pedersen lider af den medfødte og meget sjældne
vævssygdom aplasi. Hun har fået det stadigt værre, siden den gik i udbrud for tre år
siden, og i 2018 måtte hun melde sig langtidssyg.
Selvom hun hverken er færdigbehandlet eller helt udredt på Odense Universitetshospital, valgte jobcentret i Nyborg Kommune at raskmelde hende kort før jul. Og derfor gik hun ind i det nye år med udsigt til nul og niks i indtægt.
“Jeg bliver raskmeldt til ingenting, for jeg må ikke eje noget, hvis jeg skal have kontanthjælp,” siger Sabine Dommerby Pedersen.
Jeg bliver raskmeldt til ingenting, for jeg må ikke eje noget, hvis jeg skal have kontanthjælp.
Sabine Dommerby Pedersen
Trak sig fra mundtlig aftale
Hun har gennem hele forløbet haft Anders Bo Callesen som bisidder. Han er socialrådgiver i FOA Sydfyn og forstår ikke jobcentrets afgørelse.
“Det er oplagt at tilbyde Sabine revalidering, for hun kan ikke vende tilbage til det job, hun har. For bare 10-15 år siden blev mange revalideret, men det koster kommunen en del penge, og derfor kan de ikke lide det,” siger han.
Sabine Dommerby Pedersen var stillet i udsigt, at hun kunne blive revalideret til socialrådgiver eller til et kontorjob. Men den mundtlige aftale ville jobcentret pludselig
ikke længere stå ved, selvom Sabine Dommerby Pedersen havde fundet virksomhedspraktik og bevist, at hun kunne klare 30 timer om ugen ved en computer.
Anders Bo Callesen mener, at kommunen laver kassetænkning, når den vil have Sabine Dommerby Pedersen overført til a-kassen og dagpenge som arbejdsløs. Det vil betyde, at hun skal stå fuldt til rådighed for arbejde.
“Al behandling af syge handler efterhånden om økonomi,” siger Anders Bo Callesen.
Har anket afgørelsen
Med hjælp fra FOA har Sabine Dommerby Pedersen netop klaget til Ankestyrelsen
over kommunens beslutning. Men en afgørelse herfra har lange udsigter. Og hendes bisidder forventer heller ikke, at der er meget hjælp at hente der:
“Ankestyrelsen afgør kun til vore medlemmers fordel, hvis kommunens afgørelse er åbenlys sindssyg.
Den er også påvirket af de politiske vinde,” siger Anders Bo Callesen. Imens overvejer Sabine Dommerby Pedersen at søge SU til at uddanne sig.
Hun vil fortsat gerne være socialrådgiver, men oplevelserne på jobcentret har skræmt hende.
“Det har været chokerende at se, hvordan systemet hænger sammen.
Jeg er blevet behandlet nedladende, hånet og latterliggjort, og jeg kan ikke få øje på, at jeg har fået nogen hjælp overhovedet,” siger hun.
Styres ikke af økonomi
I Jobcenter Nyborg afviser Merete Gommesen, afdelingsleder for job- og rehabilitering, at økonomien har betydning for de afgørelser, der bliver truffet. “Rådgiverne er ikke styret af
økonomi i enkeltborgersager. Det er vores overordnede budget, de er en del af i forhold til, når vi taler resultater,” siger Merete Gommesen.
Hun vil ikke kommentere den konkrete sag.