Mette F: Nedslidte skal have ret til tidlig folkepension

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i snak med en beboer fra Plejecenter Sølund før præsentation af udspillet 'De mest nedslidte danskere fortjener også en værdig pension.' Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokraterne vil give nedslidte og folk, der har været på arbejdsmarkedet fra en ung alder, ret til tidligere folkepension.

22. januar 2019

Har du været på arbejdsmarkedet i mere end 40 år, og er du fysisk eller psykisk nedslidt? Så skal du have ret til at gå tidligere på folkepension.

Det mener Socialdemokratiet, der i dag tirsdag præsenterede deres pensionsreform med overskriften ’De mest nedslidte fortjener også en værdig pension.’

”Vi ønsker, at der bliver tale om en rettighed med udgangspunkt i objektive kriterier. Det kunne være det antal år, man har været på arbejdsmarkedet,” lød det fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på dagens pressemøde.

Læs også: ”Jeg ville gerne stoppe med at arbejde nu”

DF: Ukonkret forslag

Som et eksempel nævner hun, at hvis ens pensionsalder hedder 66 år, og man er nedslidt og har været på arbejdsmarkedet i mange år, skal det være muligt at få folkepension tre år tidligere.

Hvor mange år, man helt præcist skal have været på arbejdsmarkedet for at opnå retten til tidligere folkepension, har Socialdemokratiet ikke lagt sig fast på, men et bud kunne være minimum 40 år.

Netop den uklarhed kritiserer Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

”Jeg har været på arbejdsmarkedet siden, jeg var 16 år. Skulle jeg så have ret til folkepension som 56-årig? Det er nok ikke det, som Mette Frederiksen mener. Jeg savner, at Socialdemokratiet bliver mere konkrete i deres forslag,” siger Bent Bøgsted til Fagbladet FOA.

Opbakning til differentieret pension

Dansk Folkeparti har tidligere åbnet op for mulighederne for en differentieret pensionsalder, og Bent Bøgsted stiller sig da også klar til at diskutere mulige løsningsmodeller.

Han sår dog tvivl om, hvorvidt arbejdsmarkedets parter overhovedet kan blive enige om løsningerne i en pensionsreform, hvilket er det scenarie, som Socialdemokratiet lægger op til, hvis de vinder regeringsmagten.

Forbundsformand i FOA Mona Striib er umiddelbart meget positivt stemt over for Socialdemokratiets udspil.

”Vi vil gerne kvittere for, at socialdemokraterne vil invitere til trepartsforhandlinger. Vi bidrager gerne til, at nedslidte danskere får en mulighed for en mere værdig tilbagetrækning,” siger Mona Striib.

Lige adgang for mænd og kvinder

Behovet for en fleksibel tilbagetrækningsalder er noget, som FOA har peget på igen og igen siden 2014.

”Det handler grundlæggende om værdighed. Og det handler om, at lønmodtagere bør have en rettighed frem for at stå med hatten i hånden og måske – eller måske ikke – kunne få en førtidspension eller noget andet,” tilføjer forbundsformanden.

For hende er det især vigtigt, når Socialdemokratiet har et princip om, at der skal være lige adgang til tidlig pension for mænd og kvinder. Uanset perioder med barsel eller deltidsarbejde.

Læs mere om Socialdemokratiets syv principper for en ny ret til tidlig folkepension herunder.