Sådan styrker du din tarm

Det kan være svært at passe på tarmen i julen, men hvis du spiser mere af den syltede rødkål og mindre af de brunede kartofler - så er du godt på vej! Colourbox

Tarmbakterierne hjælper med at fordøje maden, laver vitaminer og styrker immunforsvaret. Du kan hjælpe tarmfloraen ved at spise mad, den kan lide.

20. december 2018

Vi har mere end 10 gange så mange bakterier i tarmen, som der er menneskeceller i kroppen. 

De påvirker så mange funktioner, at de næsten kan betragtes som et selvstændigt organ på linje med leveren eller lungerne, forklarer forsker Janne Marie Moll fra Institut for Bioteknologi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universitet. 

Læs også: 6 gode råd: Sådan er du god ved din tyktarm

Hun forsker i, hvordan samspillet mellem immunsystemet og tarmfloraen påvirker sundhed og sygdom.

Bidrager til immunsystemet

Kun et lille mindretal af bakterierne gør os syge. Det er for eksempel salmonella- og colibakterier, der kan give diarré. Langt de fleste bakterier er harmløse eller ligefrem gavnlige, påpeger Janne Marie Moll.

“De ‘gode’ bakterier arbejder for dig. De producerer vitaminer, for eksempel K-vitamin, og de hjælper med at fordøje den mad, du ikke selv kan nedbryde. Nogle bakterier producerer også stoffer, som hjælper immunsystemet med at fungere, som det skal.”

Havregryn styrker tarmfloraen

Hvis du ikke har så mange gavnlige bakterier, er dit tarmsystem og dit immunsystem ikke så stærkt. Derfor gælder det om at fodre de gavnlige bakterier med noget, de kan lide, for eksempel kostfibre, så tarmfloraen bliver stærkere.

“Vi kender det godt: Har man det dårligt i maven, hjælper det ofte at spise yoghurt eller havregryn og drikke vand.”

Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv 

Tarmfloraen og dens funktioner kædes sammen med en række sygdomme lige fra cancer, type 2-diabetes og leddegigt til overvægt, astma og allergi.

“Vi ved endnu ikke, om eller hvornår det bliver udbredt at behandle via tarmfloraen. Men der er ingen tvivl om, at tarmbakterierne har en væsentlig indvirkning på mange processer i kroppen,” siger Janne Marie Moll.

4 tip til tarmvenlig mad

Vi har mere end 10 gange så mange bakterier i tarmen, som der er menneskeceller i kroppen.

De påvirker så mange funktioner, at de næsten kan betragtes som et selvstændigt organ på linje med leveren eller lungerne, forklarer forsker Janne Marie Moll fra Institut for Bioteknologi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universitet.

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Hun forsker i, hvordan samspillet mellem immunsystemet og tarmfloraen påvirker sundhed og sygdom.

Bidrager til immunsystemet

Kun et lille mindretal af bakterierne gør os syge. Det er for eksempel salmonella- og colibakterier, der kan give diarré. Langt de fleste bakterier er harmløse eller ligefrem gavnlige, påpeger Janne Marie Moll.

“De ‘gode’ bakterier arbejder for dig. De producerer vitaminer, for eksempel K-vitamin, og de hjælper med at fordøje den mad, du ikke selv kan nedbryde. Nogle bakterier producerer også stoffer, som hjælper immunsystemet med at fungere, som det skal.”

Havregryn styrker tarmfloraen

Hvis du ikke har så mange gavnlige bakterier, er dit tarmsystem og dit immunsystem ikke så stærkt. Derfor gælder det om at fodre de gavnlige bakterier med noget, de kan lide, for eksempel kostfibre, så tarmfloraen bliver stærkere.

“Vi kender det godt: Har man det dårligt i maven, hjælper det ofte at spise yoghurt eller havregryn og drikke vand.”

Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad

Tarmfloraen og dens funktioner kædes sammen med en række sygdomme lige fra cancer, type 2-diabetes og leddegigt til overvægt, astma og allergi.

“Vi ved endnu ikke, om eller hvornår det bliver udbredt at behandle via tarmfloraen. Men der er ingen tvivl om, at tarmbakterierne har en væsentlig indvirkning på mange processer i kroppen,” siger Janne Marie Moll.


4 tip til tarmvenlig mad

1. Spis flere kostfibre

De gode bakterier i tarmen lever af forskellige typer kostfibre. Dem får du især i:

• Kål
• Bælgfrugter
• Fuldkornsprodukter

Put for eksempel frossen broccoli i saucen, når du laver boller i karry. Eller lav en salat af kogte grønne bønner med en god dressing. Havregryn og rugbrød er også gode kilder til kostfibre.

2. Drik mere vand

Kostfibre suger væske. Drik mere vand, så du ikke får forstoppelse.

3. Spis fermenterede madvarer

Gavnlige bakterier findes ofte i gærede eller fermenterede madvarer, for eksempel yoghurt, surkål, den fermenterede kål kimchi og tedrikken kombucha.

4. Skær ned på

• Sukker
• Ikke-fuldskornsprodukter
• Kød

Kilde: Forsker Janne Marie Moll, DTU.