Sådan styrker du din tarm

Tarmbakterierne hjælper med at fordøje maden, laver vitaminer og styrker immunforsvaret. Du kan hjælpe tarmfloraen ved at spise mad, den kan lide.
20. december 2018
Vi har mere end 10 gange så mange bakterier i tarmen, som der er menneskeceller i kroppen.
De påvirker så mange funktioner, at de næsten kan betragtes som et selvstændigt organ på linje med leveren eller lungerne, forklarer forsker Janne Marie Moll fra Institut for Bioteknologi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universitet.
Læs også: 6 gode råd: Sådan er du god ved din tyktarm
Hun forsker i, hvordan samspillet mellem immunsystemet og tarmfloraen påvirker sundhed og sygdom.Bidrager til immunsystemet
Kun et lille mindretal af bakterierne gør os syge. Det er for eksempel salmonella- og colibakterier, der kan give diarré. Langt de fleste bakterier er harmløse eller ligefrem gavnlige, påpeger Janne Marie Moll.“De ‘gode’ bakterier arbejder for dig. De producerer vitaminer, for eksempel K-vitamin, og de hjælper med at fordøje den mad, du ikke selv kan nedbryde. Nogle bakterier producerer også stoffer, som hjælper immunsystemet med at fungere, som det skal.”
Havregryn styrker tarmfloraen
Hvis du ikke har så mange gavnlige bakterier, er dit tarmsystem og dit immunsystem ikke så stærkt. Derfor gælder det om at fodre de gavnlige bakterier med noget, de kan lide, for eksempel kostfibre, så tarmfloraen bliver stærkere.
“Vi kender det godt: Har man det dårligt i maven, hjælper det ofte at spise yoghurt eller havregryn og drikke vand.”
Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv
Tarmfloraen og dens funktioner kædes sammen med en række sygdomme lige fra cancer, type 2-diabetes og leddegigt til overvægt, astma og allergi.“Vi ved endnu ikke, om eller hvornår det bliver udbredt at behandle via tarmfloraen. Men der er ingen tvivl om, at tarmbakterierne har en væsentlig indvirkning på mange processer i kroppen,” siger Janne Marie Moll.
4 tip til tarmvenlig mad
De påvirker så mange funktioner, at de næsten kan betragtes som et selvstændigt organ på linje med leveren eller lungerne, forklarer forsker Janne Marie Moll fra Institut for Bioteknologi og Biomedicin på Danmarks Tekniske Universitet.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
Hun forsker i, hvordan samspillet mellem immunsystemet og tarmfloraen påvirker sundhed og sygdom.Bidrager til immunsystemet
Kun et lille mindretal af bakterierne gør os syge. Det er for eksempel salmonella- og colibakterier, der kan give diarré. Langt de fleste bakterier er harmløse eller ligefrem gavnlige, påpeger Janne Marie Moll.“De ‘gode’ bakterier arbejder for dig. De producerer vitaminer, for eksempel K-vitamin, og de hjælper med at fordøje den mad, du ikke selv kan nedbryde. Nogle bakterier producerer også stoffer, som hjælper immunsystemet med at fungere, som det skal.”
Havregryn styrker tarmfloraen
Hvis du ikke har så mange gavnlige bakterier, er dit tarmsystem og dit immunsystem ikke så stærkt. Derfor gælder det om at fodre de gavnlige bakterier med noget, de kan lide, for eksempel kostfibre, så tarmfloraen bliver stærkere.“Vi kender det godt: Har man det dårligt i maven, hjælper det ofte at spise yoghurt eller havregryn og drikke vand.”
Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad
Tarmfloraen og dens funktioner kædes sammen med en række sygdomme lige fra cancer, type 2-diabetes og leddegigt til overvægt, astma og allergi.“Vi ved endnu ikke, om eller hvornår det bliver udbredt at behandle via tarmfloraen. Men der er ingen tvivl om, at tarmbakterierne har en væsentlig indvirkning på mange processer i kroppen,” siger Janne Marie Moll.
4 tip til tarmvenlig mad
1. Spis flere kostfibre
De gode bakterier i tarmen lever af forskellige typer kostfibre. Dem får du især i:
• Kål• Bælgfrugter
• Fuldkornsprodukter
Put for eksempel frossen broccoli i saucen, når du laver boller i karry. Eller lav en salat af kogte grønne bønner med en god dressing. Havregryn og rugbrød er også gode kilder til kostfibre.
2. Drik mere vand
Kostfibre suger væske. Drik mere vand, så du ikke får forstoppelse.3. Spis fermenterede madvarer
4. Skær ned på
• Ikke-fuldskornsprodukter
• Kød
Kilde: Forsker Janne Marie Moll, DTU.