Overbrandmester fik nytårsraketter mod brandbilen: Sikke nogle tosser
Nytårsaften kræver ekstra meget af brandfolk, der risikerer at blive mødt af fulde folk, som fyrer nytårskrudt af mod brandbilerne. Det har overbrandmester Jørgen Bjerre Nielsen erfaret.
20. december 2018
Normalt er flammerne den største risiko, når danske brandfolk slukker ildebrande. Men nytårsaften er der også andre faremomenter.
Det oplevede overbrandmester Jørgen Bjerre Nielsen fra Station Frederiksberg, da han var på nytårsvagt sidste år – på en aften, hvor der i mindst 20 registrerede tilfælde blev kastet fyrværkeri efter brandfolk.
Læs også: Nytårsskud mod brandfolk skal kortlægges
“Vi var kaldt ud til en ildløs i Sydhavnen. Da vi kørte derfra, stod der nogle unge mennesker og kastede fyrværkeri efter os. Vi var heldigvis i sikkerhed inde i vognen, for vi kører jo ikke med åbne vinduer nytårsaften,” siger Jørgen Bjerre Nielsen, som ikke har den store respekt for uromagerne.“Man tænker ‘sikke nogle tosser’. Det var nok nogle, der havde fået lidt for meget at drikke og skulle vise sig for vennerne,” siger han.
Den diplomatiske tone
Sidste år var der også enkelte gerningsmænd, der blev anholdt. Men selv om Jørgen Bjerre Nielsen oplever fænomenet som et ‘nyere problem’, har han også været ude for det tidligere i sin karriere som brandmand.
Og herfra ved han, det handler om at finde den diplomatiske tone frem:
“Det har aldrig været populært, når vi kommer og slukker, hvis der er lavet bål i gaden. Før i tiden var der kæmpe bål ned gennem Istedgade og Søndre Boulevard til nytår, så fik man at vide, at man skulle foretage tilkørsel fra en sidevej. Der gjaldt det om at tage folk på den rigtige måde,” husker han.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Sådan er det stadig, og heldigvis går det godt langt de fleste gange.“De fleste tager mod fornuft, men der er så også nogle, der kan finde på at smide fyrværkeri efter køretøjerne,” siger Jørgen Bjerre Nielsen.
Først og fremmest er det dog vejret, der afgør, om det bliver en travl eller en meget travl nytårsvagt. I år skal han holde nytår derhjemme, men alligevel krydser han fingre for dårligt vejr.
“Jeg håber på, at det bliver dårligt vejr. Der er altid mere travlt og flere, der kommer flere til skade end på en normal vagt, men det kan begrænses med dårligt vejr. For hvis det er tørt og klart vejr, så sker der virkelig meget,” siger han.
Det skal noteres, at Jørgen Bjerre Andersen udtaler sig på egne vegne og ikke på vegne af Hovedstadens Beredskab.