Nytårsskud mod brandfolk skal kortlægges

Der er 1800 brandfolk på vagt rundt omkring i landet, når resten af Danmark fejrer nytåret.  Colourbox

Sidste år blev brandfolk beskudt af nytårsfyrværkeri 20 gange. Nu vil Danske Beredskaber vide, om der er tale om en ny tendens.

20. december 2018

“Er du blevet beskudt med fyrværkeri, ja eller nej?” Så konkret og direkte vil Danske Beredskaber nytårsdag spørge brandfolkene i landets 24 beredskabskredse, når der skal gøres status over nytårets brand-indsats. 

Læs også: Overbrandmester fik nytårsraketter mod brandbilen: Sikke nogle tosser

Årsagen er, at der sidste år blev skudt med fyrværkeri mod brandfolk 20 gange i løbet af nytårsaften og nytårsnat. 

“Vi kan ikke vide, om der var episoder sidste år, hvor raketter fløj om ørerne på folk, men hvor det alligevel ikke blev indberettet, så der kan være et mørketal,” siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.  

Noget ufatteligt svineri

Det har altid været muligt at indberette lignende episoder, men det er første gang, at Danske Beredskaber spørger direkte ind til det. 

Det sker for at få et bedre overblik over problemets reelle omfang – og for at få en fornemmelse af, om der virkelig er tale om en ny tendens. 

“Vi ønsker at skabe fokus på det her. Vi håber, at folk så lader være, så det ikke gentager sig i samme målestok, som sidste år,” siger Bjarne Nigaard. 

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

“Det er noget ufatteligt svineri, at folk vil gøre det her. Der står nogle mennesker, som i forvejen risikerer liv og lemmer, og så er der nogle, der synes det er sjov at skyde med fyrværkeri efter dem. Det er en forbier,” siger han. 

I Aarhus, hvor brandfolkene sidste år oplevede at blive beskudt med raketter, er brandfolkenes tillidsrepræsentant, Søren Nitschke, glad for, at der kommer fokus på problemet. Samtidig maner han til forsigtighed. 

“Selvfølgelig skal vi reagere, men her og nu skal man ikke gøre problemet større, end det er. Vi skal for eksempel ikke ende med, at der er steder, hvor vi ikke må køre. En raket fra en tåbe skal ikke gøre, at jeg ikke kan passe mit arbejde,” siger Søren Nitschke.