Kend din ret: Så meget løn og frihed skal du have for arbejde i julen

Tjek, om du som ansat på døgnområdet får den rette honorering for at arbejde i julen og til nytår.
13. december 2018
Opdateret 20.12.2018
Hører du til blandt de rigtig mange FOA-medlemmer, som skal på arbejde i juledagene og henover nytåret, så bør du kende reglerne for ekstra betaling og ret til frihed. Chefkonsulent i FOA Overenskomst Lis Bjørnestad genopfrisker overenskomsten for jer, der arbejder på døgnområdet.
1) Juleaften på en mandag
I år falder 24. december på en mandag. Det gør, at den 24. får status som en søgnehelligdag. Det samme gælder for den 25. og 26. december samt 1. januar. Ved søgne-helligdage træder helligdagsbetalingen i kraft. Udover at få 50 procent oven i den almindelige løn, skal du have nedskrevet normtimer og have en frihedsperiode på 35 timer på et andet tidspunkt, hvis du arbejder på en søgnehelligdag.
2) 35 timers frihed på et andet tidspunkt
Læs også: FOA redder julen: Sikrer rigtige tillæg og ekstra fridag
3) Husk nedskrivning af normtid4) Fuldtid eller deltid?
5) Nytårsaften
Læs også: Tjek om du bliver snydt: 5 typiske fejl på lønsedlen
6) Lokalaftaler7) Ansatte uden for døgnområdet
Opdateret: Punkt to er præciseret, idet det gav anledning til misforståelser om, at man har ret til 35 timers frihed direkte efter at have været på vagt på en en søgnehelligdag. Dette er ikke korrekt. Hvis du har arbejdet på en søgnehelligdag, har du ret til 35 timers frihed på et andet tidspunkt, hvor der ikke er planlagt tjeneste.