Plejecenter vækker minder med musik

“Hvorfor skal vi høre sådan noget kedeligt musik,” sagde beboer Peter Mortensen en dag, hvor musikken spillede i baggrunden. Ved at prøve sig frem i forskellige genrer fandt han og social-og sundhedsassistent Jojo Phithakkiat frem til hans yndlingsmusik: Musicals. Niels Åge Skovbo

På Herluf Trolle Plejecenter i Odense bruger de ansatte musik som et redskab i plejen. Yndlingssange sætter ord på minder. 

04. december 2018

Beboer Peter Mortensen er vild med sangen ‘Rain in Spain’ fra ‘My Fair Lady’-musicalen. Så den er social-og sundhedsassistent Jojo Phithakkiat ved at finde på YouTube på sin arbejdstelefon. 

“Jeg skal nok finde den, Peter,” forsikrer hun, mens han kigger forventningsfuld på hende. Så snart de første strofer strømmer ud af den lille trådløse højttaler, liver han op i et stille smil og siger: “Ja, ja!” 

Jojo Phithakkiat hjælper ham op af kørestolen. Førligheden er ikke, hvad den har været, men han tager alligevel et par forsigtige dansetrin, inden han dumper ned i sofaen i sin lille stue. 

“Engang kunne jeg godt lide at danse. Det kan jeg desværre ikke rigtig mere,” siger han trist.

Musikken afleder

Jojo Phithakkiat oplever, at musikken både vækker glade og smertelige minder til live hos plejecentrets beboere. 

“Det er fint, for der skal være plads til alle følelser. Men for det meste giver musikken livsglæde og tryghed. Og i lidt fastlåste situationer, når en person med demens for eksempel ikke vil op om morgenen, eller er urolig og råber, kan vi bruge musikken som en afleder. Borgerne bliver generelt mere rolige, når de lytter til musik, som de kan lide. Den gør plejen nemmere,” siger hun. 

De ansatte ser ofte, at demensramte borgere, som ikke har meget sprog, nynner eller synger med på en sang, de kan lide.

“Så kommer smilet frem i øjnene på dem, og pludselig kommer der også nogle ord på. Det gør mig meget glad på deres vegne,” siger Jojo Phithakkiat.

Musik som fagligt redskab

Jojo Phithakkiat er én ud af seks ansatte på Herluf Trolle Plejecentret, som er musikambassadører. De har alle været på musikkursus for at blive klædt bedre på til at bruge musikken mere bevidst i plejen af de 48 borgere. 

I løbet af det 16 timer lange kursus lærte de om musikkens indvirkning på hjerne, om musik og livshistorie, og hvordan musik kan bruges som et fagligt redskab. Musikterapeut Bente Callesen, der blev ansat på plejecentret i august 2017, stod for undervisningen. Hun finder ofte sanghæfter og guitaren frem til en fælles hyggestund. 

“For eksempel omkring det tidspunkt om eftermiddagen, hvor der er vagtskifte. Den uro blandt beboerne, vagtskiftet kan give, bliver dæmpet af musikken. Borgerne falder til ro,” fortæller Bente Callesen. 

Baggrunden for ansættelsen af en musikterapeut er, at flere ansatte brænder for musikken, som man derfor har ønsket at styrke i dagligdagen og bruge aktivt i plejen.