3 tip til at undgå at blive træt og trist i vintermørket

Lys styrer døgnrytmen og regulerer energi, humør og søvn. Selv i gråvejr er der langt mere lys ude end inde, så en daglig gåtur gør underværker for dit indre urværk.
28. november 2018
Selvom dagene kan være grå og disede her i november, skal vi sørge for at komme ud i dagslyset, råder overlæge, dr. med. ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center København. Dagslys er nemlig den væsentligste faktor for, om kroppen holder døgnrytmen.
Skrider døgnrytmen, producerer vi mere søvnhormon og mindre af de signalstoffer, der regulerer humøret og energien, blandt andet serotonin. Så bliver vi trætte, sover mere og har svært ved at holde humøret oppe. Nogle bliver så påvirket, at de udvikler en depression.
Læs også: 4 trin til en bedre søvn
“Vi er skabt til en vis mængde lys i dagtimerne for at have en normal regulering af humør, energi og søvn. Urmennesket var meget udenfor, men sov også mere. Nu sover vi mindre på grund af elektrisk lys, og mange får ikke lys nok om vinteren,” siger Klaus Martiny.Klokkegener påvirkes af lys
Ny forskning viser, at der er klokkegener i næsten alle kroppens celler. De sørger for, at der er rytme i kroppens mange processer. Det er blandt andet derfor, at der er forskel på puls, blodtryk og temperatur morgen og aften. Klokkegenerne påvirkes af lys.Læs også: Sosu kæreste med smeden fra ’Rigtige mænd’: Få de 5 bedste tips til et sundt liv
“Hvis vi isolerer os indendørs, skrider vores døgnrytme cirka 15-20 minutter hver dag. Kroppens indre ur går lidt for langsomt og kommer i utakt med omverdenen. Det påvirker kroppens funktioner, og man bliver måske sulten klokken 23, hvor man burde sove,” siger Klaus Martiny.Han giver tre tip til at undgå at blive træt og trist i vintertusmørket: