Halvdelen af ældres fald kan forebygges
Mange tror, at fald er en naturlig del af alderdommen. Men det er forkert. 50 procent af ældres fald kan forebygges, viser forskning.
Af
Mette Boysen
14. november 2018
Hver eneste dag er der 1.000 ældre over 65 år, der falder. For fem procent af dem ender det med brud på knogler.
Det fremgår af Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinje for faldforebyggelse.
“Vi har stadig rigtig mange sundhedsprofessionelle, som tror, det er helt naturligt, at man falder, når man bliver gammel. Men det har vi i dag viden om, at det ikke er.
Vi ved, at vi kan forebygge mindst 50 procent af alle fald,” siger Lotte Evron, der er sygeplejerske og ph.d. i fald og faldforebyggelse.Nogle kommuner er bedre end andre
Det handler blandt andet om at se på livsstil og helbred. Har en ældre borger en urinvejsinfektion for eksempel, kan det medføre svimmelhed, der gør, at personen falder.
Selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kommunerne arbejder med systematisk faldforebyggelse, og Sundhedsministeriet har forebyggelse af hoftefrakturer som en af de indikatorer, de måler kommunerne på, er det langt fra alle kommuner, der arbejder systematisk med at forebygge fald, fremhæver Lotte Evron:
“Kommunerne er pålagt at arbejde med faldforebyggelse, men vi kan se, at nogle kommuner arbejder mere systematisk end andre. Det er vigtigt, at vi registrerer og handler på de ting, vi ser, og at vi forsøger at holde de ældre fit, for der er evidens for, at det virker,” siger Lotte Evron.
Læs også: Sådan har personalet forhindret halvdelen af de ældres fald på plejecenter
Vigtigt at følge opTina Lynge er chefkonsulent i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, hvor hun har været med til at udarbejde en faldpakke, der skal hjælpe kommunerne til at reducere fald blandt ældre.
“Det vigtigste er, at man arbejder systematisk, når en borger er faldet, så man kan finde ud af, hvad faldet skyldes, og hvordan der følges op på det,” siger Tina Lynge.
Hun tilføjer, at det er afgørende at kende borgerne godt for at undgå fald.
“Du kan ikke lave en “one size fits all-”model. Der kan være mange ting, der har indflydelse på, hvorfor en person falder, og derfor skal modellen tilpasses den enkelte borger,” siger Tina Lynge.