6 råd og rettigheder om ytringsfrihed på jobbet, du bør kende
Offentligt ansatte er bedre sikret mod fyring end kollegaerne i det private, når de står frem med kritik. Få forklaringen her - og råd og rettigheder til din ytringsfrihed på jobbet.
07. november 2018
Er du privatansat, har du ikke de samme muligheder for at stå frem med kritik af jobbet, som dine kollegaer i det offentlige.
De privatansatte er dels underlagt en pligt til i højere grad at være loyale over for deres arbejdsgiver. Justitsministeriet har ligeledes lavet en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, men politikerne på Christiansborg har ikke lavet en tilsvarende vejledning til de privatansatte.
Det får Rasmus Willig, leder af Center for Offentlige og Private Ansattes Ytringsfrihed på Roskilde Universitet, til at konkludere at privatansatte "de facto er dårligere stillet, når det kommer til spørgsmålet om ytringsfrihed.”
Læs også: Privatansatte i ældreplejen holder viden om kritisable forhold tilbage
Fagbladet FOA har her samlet en række rettigheder og råd til henholdsvis offentligt og privatansatte til, hvad du kan gøre, hvis du oplever kritisable forhold på jobbet.Sådan er reglerne for offentligt ansatte
* Som offentligt ansat har du lov til at ytre dig som privatperson, hvis du oplever problematiske forhold på din arbejdsplads.
* Vend dine ytringer med dine kolleger, din tillidsrepræsentant eller din arbejdsmiljørepræsentant, før du går videre med dem. Dit synspunkt står stærkere, hvis du har sympati på arbejdspladsen. Inden du går frem med kritik kan det være en god ide først at vende problemerne med ledelsen.
* Du skal overholde din tavshedspligt, når du udtaler dig uden for arbejdspladsen. Du skal også tale sandt, og være saglig i dit ordvalg. Du må eksempelvis ikke komme med nedsættende og ærekrænkende udtalelser.
Læs også: 2 ud af 3 i ældreplejen frygter konsekvenser ved at ytre sig
* Det er ulovligt at fyre dig, fordi du bruger din ytringsfrihed. Din leder må heller ikke chikanere dig, fx ved at give dig dårligere vagter. Hvis du oplever negative konsekvenser af saglige ytringer, skal du straks gå til din tillidsrepræsentant.Sådan er reglerne for privatansatte
* For privatansatte er retningslinjerne om ytringsfrihed mere uklare, da de privatansatte i modsætning til deres kollegaer i det offentlige ikke har fået en vejledning af Justitsministeriet for, hvor langt de kan gå i deres ytringer.
* Hvis du som privatansat oplever kritisable forhold på din arbejdsplads, kan det anbefales, at du tager kontakt til din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling, som kan hjælpe dig med, hvordan du skal forholde dig til problemerne.
Kilde: Ettie Trier Petersen, chefjurist i FOA, og Mumme Thing, advokat i FOA.