7 gode råd til at sikre korrekt medicinering
Medicin og medicinhåndtering hører til de største patientsikkerhedsmæssige risikoområder. Læs her 7 gode råd, der vil hjælpe dig til at forebygge medicineringsfejl.
Af
Mette Boysen
24. september 2018
Der er store personlige og samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med fejlmedicinering og forkert håndtering af medicin. Det gælder både for patienten, det går ud over, men også for personen, der kommer til at begå fejlen. Her er 7 gode råd til at sikre korrekt medicinering.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
1) Lægen ordinerer medicin
Det er lægen, der ordinerer medicinen og har ansvar for, at patienten får den rette medicin. Personalet må ikke ændre i lægens ordination eller begrundelse for medicinen uden, at det er aftalt med lægen.
Læs også: FOA skal være med til at halvere antallet af medicinskader
2) Al medicin skal dokumenteresAl den medicin, som patienten får, skal skrives på en medicinliste. Navnet på medicinen skal altid være det aktuelle handelsnavn, eventuelt sammen med det generiske navn, som er det aktive indholdsstof. Dato for ordinationen skal fremgå, ligesom datoen for hvornår medicinen skal ophøre, skal fremgå.
3) Tjek medicinen
Når personalet modtager medicin fra apoteket, er det vigtigt at tjekke, om medicinen er den samme, som den, der er blevet bestilt, og som lægen har ordineret. Hvis oplysningerne på medicinemballagen ikke stemmer med patientens journal, skal lægen kontaktes.
Læs også: Sådan sikrer nye rutiner på plejehjem medicin til tiden
4) Dispensering kræver roDispensering betyder, at personalet optæller eller tilbereder den ordinerede medicin. F.eks. at de lægger tabletter i doseringsæsker. Det er vigtigt, at dispenseringen kan foregå uforstyrret. Bed en kollega om at dobbelttjekke, når du har beregnet en dosis
5) Hjælp patienten
Det er personalet, der udleverer og hjælper patienten med at indtage medicinen. Personalet skal hjælpe med, at patienten kender den rette dosis, og ved hvornår, og hvordan lægemidlet skal indtages.
Læs også: ”Før kunne jeg godt glemme at indberette”
6) Opbevar medicinen forsvarligtPå plejecentre er det vigtigt, at medicinen opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende, og at de forskellige patienters medicin holdes adskilt, enten hos borgeren, eller opbevares aflåst hver for sig.
7) Skab en tryg kultur
Vær med til at skabe en kultur, hvor det er i orden at spørge, hvis man er i tvivl
Kilde: Sundhedsstyrelsen