Kronprinsen hædrer sosu: Opfinder ny overfaldsalarm

Sverre Nolsøe (t.v.) fik den årlige færøske iværksætterpris overrakt af Kronprins Frederik. Ritzau/Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Social- og sundhedsassistent oplevede vold og trusler på jobbet. Det gav ham en ide til ny overfaldsalarm, som han nu er blevet hædret for med en iværksætterpris.

24. august 2018

Social- og sundhedsassistent Sverre Nolsøe blev torsdag den 23. august hædret af Kronprinsen for opfindelsen af en ny overfaldsalarm. 
 

Læs også: Arbejdsmiljø: Sosu'er hjælper forskere

Kronprins Frederik overrakte Sverre Nolsøe en årlig færøsk iværksætterpris i forbindelse med Kronprinsparrets besøg på de nordatlantiske øer. 
 
“Det er surrealistisk. Jeg er utrolig stolt over at have fået lov til at møde ham og få lov til at vise ham mit produkt,” siger Sverre Nolsøe, der har færøsk baggrund, om prisoverrækkelsen.
 

Ideen blev født på jobbet

Sverre er oprindeligt uddannet social- og sundhedsassistent i København. Da han i begyndelsen af nullerne arbejdede som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i hovedstaden, oplevede han flere gange, hvordan kollegaerne blev truet og overfaldet. 
 

Læs også: Sosu'er splittet om trænings-tvang

Det var særligt, når de var på arbejde i et udsat boligområde, at de oplevede truslerne, fortæller Sverre.
 
“Jeg spurgte min leder, om vi ikke kunne få en overfaldsalarm. Men overfaldsalarmen var dengang en ekstrem dyr teknologi, og det var ikke noget, som vi i hjemmeplejen kunne få. Jeg tænkte derfor, om der ikke fandtes en anden løsning. Den tanke var med mig i rigtigt mange år,” siger han.

Sådan virker alarmen

I 2005 flyttede Sverre tilbage til Færøerne og fik job i psykiatrien. Men i 2010 flyttede han igen tilbage til Danmark for at uddanne sig inden for offentlig administration. Her kunne han igen læse om overfald og utryghed i medierne. Det fik ham til at begynde udviklingen af overfaldsalarmen. 
 

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Sverres mål var at bruge ny teknologi til at lave en alarm, der var let at bruge og prismæssigt ville være tilgængelig for alle.
 
“Jeg har by-passet det hele og lavet en app og en bluetooth-knap, der er forbundet til telefonen. Når du trykker på knappen, kan du inden for få sekunder sende en besked ud til udvalgte venner, familie eller arbejdskollegaer, der viser, hvor du befinder dig,” siger Sverre.
 

Værdifulde sosu-erfaringer

Sverre fortæller, at de situationer, han oplevede på jobbet som social- og sundhedsassistent, har været brugt i udviklingen af den nye alarm.
 
“Når man bliver overfaldet, fryser man. Man er ikke i stand til, og har ikke tid til at låse telefonen op og tilkalde hjælp,” siger han og fortsætter:
 
“Jeg har brugt mange af mine oplevelser som sosu-assistent til at lave mit produkt. For det handler ikke kun om teknologi men også at kunne sætte sig ind i, hvor der er brug for teknologien, og hvordan man producerer den bedst,” siger Sverre.
 

Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad

Fra oktober måned kommer alarmen ud i butikkerne i Danmark, men allerede fra september kan alarmen købes online på hjemmesiden safefriend.com.