Brandmand sprang ud på jobbet: Nu hjælper han andre

Betro dig først til en rigtig god kollega, hvis du vil springe ud på jobbet. Sådan lyder et råd fra Tim.  Joachim Rode

Brandmanden Tim Ole Simonsen sprang ud som homoseksuel overfor kollegerne. I dag giver han gode råd til andre, som gerne vil stå frem med deres seksualitet.

17. august 2018

Tim Ole Simonsen arbejder som operationschef og indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab. I Tims branche er der 95 procent mænd, og det betyder, at tonen og jargonen nogle gange godt kan blive 'lidt speciel', som han siger. 
 
På trods af det tog Tim for ti år siden mod til sig og bestemte sig for, at hans kolleger også skulle vide, hvem han var udenfor arbejdet. Da Tim havde besluttet sig for at springe ud, tænkte han meget over, hvordan kollegerne mon ville tage imod det.
 

Læs også: Kaja: Ingen hemmelighed at jeg er lesbisk

”Men jeg havde det princip, at jeg ikke ville gå og gemme mig. Hvis man gemmer sig, fratager man sig selv muligheden for at være ærlig overfor sine kolleger, og man fratager også kollegerne at blive en del af det liv, man har udenfor arbejdspladsen,” siger Tim.
 
Derfor startede han ud med at betro sig til sine tætteste kolleger. De gav ham nogle råd til, hvordan han bedst kunne håndtere det overfor resten af kollegerne. Og så sprang han ud.

Opfandt en falsk kone 

Heldigvis for Tim har han kun mødt positiv respons. 
 
”Jeg har tidligere været gift med en pige, og jeg har et barn, så der var nogle, der blev ret overraskede. Men ingen har nogensinde opført sig ubehageligt,” siger han. 

Faktisk har Tim oplevet, at kolleger har opsøgt ham for at få hjælp. Det har både været kolleger, der selv har ønsket at springe ud og forældre til homoseksuelle børn. Tims gode råd har hjulpet flere med at springe ud.

Fire ud af ti tør ikke

Langt fra alle har et så stort mod til at stå frem som Tim. En undersøgelse fra LO viser, at 4 ud af 10 homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner ikke tør være ærlige om deres seksualitet på arbejdspladsen.
 

Læs også: Brandmand på overarbejde i varmen: Vi har hinandens ryg

Tim kender godt til det problem. Faktisk har han en bekendt, der opfandt en falsk kone for at kunne fortælle kollegerne om, hvad han havde lavet i weekenden eller på ferien. Men sandheden var, at konen var en mand.
 
”Da han så følte sig klar til at springe ud, satte det ham i et andet dilemma. For så ville kollegerne jo finde ud af, at han havde løjet for dem i alle de år,” siger Tim.

Brug andre skældsord

For at få flere til at springe ud på arbejdspladsen og stå ved, hvem de er, foreslår Tim, at ledelserne gør mere for, at minoriteter føler sig inkluderet. Både ved at snakke åbent, opfordre alle til at søge i jobopslag og ved at markere sig i Pride-ugen. 

Tim mener især, at der bør gribes ind over for folk, der bruger ’homo’ og ’bøsse’ som skældsord.
 
”Formentlig ligger der intet i det. Men den snak er nedværdigende, og den fylder i hverdagen. Det gør, at folk ikke tør springe ud."