Kommune giver sosu'ernes arbejdsopgaver til rengøringsassistenter

I Ribe har de ansat rengøringsassistenter til at løse alle visiterede rengøringsopgaver. Også dem, der tidligere blev udført af sosu-ansatte. Colourbox

Der er mangel på social- og sundhedsansatte. Men løsningen er ikke at tage sosu'ernes opgaver og give dem til andre faggrupper, mener FOA.

05. juli 2018

Der er et akut behov for at rekruttere flere social- og sundhedsansatte i kommunerne landet over. Allerede om otte år i 2026 vil der mangle 40.000 assistenter og hjælpere, viser en fremskrivning lavet af FOA.

Det store behov for sundhedspersonale kan allerede mærkes nu, og det har fået Esbjerg Kommune til at uddele al visiteret rengøring hos Ribes borgere til rengøringsassistenter.

Læs også: Se hvor stor sosu-manglen bliver i din kommune

Men det er en bekymrende opgaveglidning, for hvis en borger er visiteret til praktisk hjælp såsom rengøring af kommunen, så er det fordi borgeren er syg, og derfor skal der være sundhedsfaglige øjne på borgeren, mener sektorformand i FOAs Social- og sundhedssektor, Torben Hollmann.

“Den visiterede hjælp er ikke kun at gøre rent. Det er også at kigge, om der er en forværring i borgerens tilstand, om de er begyndende demente eksempelvis. Det har rengøringsassistenter ikke fagligheden til at vurdere og videregive,” siger Torben Hollmann.

Vi udnytter ressourcerne bedst muligt

De seneste 1,5 år har det været 10-12 rengøringsassistenter, der har haft som opgave at støvsuge og støve af hos borgerne i Ribe, mens sundhedspersonalet kun har stået for plejeopgaverne. Det er bare et ud af flere initiativer, der skal hjælpe rekrutteringen på vej og frigive tid, så sundhedspersonalet kan stå for plejen, som er deres kerneopgave.

Læs også: Sosu'er mangler køretid: Nu skal ministre i samråd

Direktør Arne Nikolajsen i Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune er modsat FOA ikke bekymret for opgavefordelingen mellem rengøringsassistenter og sundhedspersonale.

“Jeg synes, at rengøringen er en nødvendig opgave, som lægges ud til andre, så vi udnytter ressourcerne bedst muligt. Jeg er mere bekymret for, hvis der kommer ufaglært personale, der skal stå for plejen, fordi vi ikke har nok social- og sundhedsansatte,” siger han.

Går ud over de svageste i samfundet

Men i FOA er man nervøs for kvaliteten og borgersikkerheden, og man frygter, at opgaveglidningen vil komme til at gå ud over nogle af de svageste i samfundet, som ikke har familie eller venner, der kommer på besøg og holder opsyn.

“Man kan ikke forlange, at en rengøringsassistent kan observere, reagere og dokumentere på sundhedsfaglige udfordringer. Og hvis sundhedspersonalet ikke kommer jævnligt, hvem skal så opdage forværringerne?,” siger Torben Hollman.

Rengøringsassistenter løser ikke rekrutteringsproblem

Han mener, at rengøringen er en lille del af de sundhedsansattes arbejdsopgaver, og at det ikke løser rekrutteringsudfordringerne at ansætte rengøringsassistenter til at løse opgaven. Samtidig pointerer han, at rengøringen også er en kerneopgave ligesom plejen.

Læs også: Flygtninge hjælpes til nyt liv som sosu'er

“Mange forstår ikke, hvor vigtig rengøringsopgaven er. Det er en visiteret opgave, fordi borgeren har helbredsmæssige udfordringer, derfor har borgeren både brug for, men også krav på den bedst mulige kvalitet og faglighed hos den, der kommer,” siger Torben Hollman.

Sundhedspersonalet skal se på borgeren fysisk, psykisk og socialt. De er uddannet til at se hele vejen rundt om borgeren, også hvordan det fungerer i hjemmet, mener FOAs sektorformand.

Rengøringspersonale skal informere teamleder

Arne Nikolajsen, Direktør i Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune mener, at rengøringspersonalet fuldt ud er i stand til at vurdere og videregive forværring af en borgers helbred, ligesom at andre mennesker opfanger dårligdom. Og rengøringspersonalet ved, at de skal rette henvendelse, hvis en borger virker dårlig.

“Rengøringspersonalet har fået instruks om at henvende sig til teamlederen eller sygeplejen, hvis de observerer forværring hos en borger,” siger Arne Nikolajsen.

Han uddyber:

“Borgere, som alene har behov for visiteret rengøring og praktisk bistand er oftest i stand til selv at rette henvendelse til lægen, hvis de er dårlige. Men hvis de er decideret syge, så vil de normalt også være visiteret til sygepleje eller personlig pleje, hvor sundhedsfagligt personale håndterer de sundhedsmæssige opgaver,” siger Arne Nikolajsen.