Mads med muskelsvind på musikfestival: ”Min hjælper giver mig en unik oplevelse”

Mads Larsen på 22 år lider af muskelsvind og sidder i kørestol, men med hjælp fra sin handikaphjælper Sebastian Sobolewski kan han stadig komme på Roskilde Festival. Joachim Rode

Roskilde Festival sørger sammen med Handicap Service og FOA for gode faciliteter for handikappede og deres hjælpere under årets musikfestival.

04. juli 2018

Den hårde bas brager igennem de hjemmelavede, meterhøje højtalere, mens Danmarks ungdom er samlet i en lykkerus af dans og øl på Dyrskuepladsen, en støvet græsmark, lidt uden for Roskilde by i disse dage. Årets begivenhed, Roskilde Festival, er begyndt for tusindvis af mennesker.

22-årige Mads Larsen fra Aalborg sidder og nyder en Tuborg dåseøl i skyggen. Dette år bliver hans fjerde Roskilde Festival. Men Mads er aldrig afsted uden en handikaphjælper. Han har muskelsvind og sidder i kørestol, fordi musklerne er for svage til at bære hans egen krop.

Læs også: Ny App øger livskvaliteten hos unge med handicap 

Mads ved godt, at han har en anderledes festivalsoplevelse, men det gør ikke noget, fordi Sebastian Sobolewski og Mads’ øvrige handikaphjælpere er med til at give ham en så normal hverdag og ungdom som muligt:

“Vi har alle forskellige oplevelser af, hvad Roskilde Festival er. Det handler om at nyde det på den måde, man kan. Men jeg er glad for at være her, og det kan jeg kun være på grund af Sebastian. Min hjælper giver mig en unik oplevelse,” siger Mads.

Handicamp skal sikre tilgængelighed og fællesskab

I område B, hvor Mads og Sebastian holder til, ligger Handicamp, hvor mennesker med handikap og deres hjælpere kan campere. I år er der omkring 155 personer, der bor i Handicamp, hvoraf 52 er handikappede, og resten er hjælpere eller venner.

Handicap Service og Fagforeningen FOA har i samarbejde med Roskilde Festival sikret gode rammer og tilgængelighed til handikaptoiletter og sociale aktiviteter i loungen. FOA har som noget nyt valgt at sende frivillige kræfter afsted for at assistere handikaphjælperne under årets festival. Det er vigtigt, at FOA er dér, hvor mennesker er og færdes, siger Troels Juel, projektansvarlig i FOA.

Læs også: Ordblind fyret på grund af sit handikap: Nu får han stor godtgørelse

“Vi vil gerne være synlige, men vi vil også gerne sørge for, at handikaphjælperne får en god festival og gode arbejdsvilkår. Derfor står vi klar med frivillige til at hjælpe ude på pladsen, hvis en kørestol eksempelvis sidder fast,” siger Troels Juel.

Alt kan ske på musikfestival

Mads’ lår er blevet en smule røde i den stærke eftermiddagssol, hvor temperaturen for længst har rundet 23 grader. Sebastian træder hurtigt til med solcreme og et tæppe, inden de skal ud på en længere tur i campingområdet gennem ølbowlingturneringer og skålende menneskemængder.

Denne uge er de normale arbejdsomgivelser for Sebastian byttet ud med et helt andet og udfordrende festivalsmiljø, men det har Sebastian glædet sig til.
“Jeg glædede mig, da Mads sagde, at vi skulle på Roskilde Festival. Også selvom det kan være udfordrende af og til, så ved jeg, hvad jeg skal være opmærksom på under festivalen. Men man skal selvfølgelig være omstillingsparat, for alt kan ske,” siger 29-årige Sebastian Sobolewski.

Netop sådan en oplevelse havde makkerparret få år tidligere under Roskilde Festival, hvor Mads havde fået en øl for meget og faldt ud af stolen under en forflytning. Han brækkede benet, og de måtte tage hjem til Aalborg dagen efter.

Alligevel er det vigtigt for Mads, at Sebastian og de andre hjælpere ikke pakker ham ind i vat eller behandler ham som et særtilfælde.


Stort ansvar som arbejdsgiver

Mads og Sebastian deler både musiksmag og øl på festivalen, og så har de brugt masser af tid sammen de seneste 4 år, hvor Sebastian har været handikaphjælper hos Mads. De har god kemi og griner, og vidste man ikke bedre, kunne man tro, at de to var bedste venner. 

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Men Mads er meget opmærksom på sit ansvar som arbejdsgiver for Sebastian. Specielt i tiden op til Roskilde Festival har han mange overvejelser om, hvordan han bedst passer på sine hjælpere. For musikfestivalen er en helt anden form for arbejdsplads i forhold til, hvad de er vant til, og tingene er mere omstændige, end de er i hverdagen, siger Mads:


“Vi bliver nødt til at finde på nye måder at gøre tingene på, når vi er på festival. Jeg har eksempelvis tidligere sovet i telt, men i år sover jeg i bilen, fordi jeg har testet hjemmefra,  at det kan lade sig gøre, og så er det nemmere.”

Han tilføjer:

“Man skal passe på hjælpernes arbejdsstillinger, så man ikke skader dem. Som arbejdsgiver bliver man nødt til at tænke over, hvad man gør, for man har et stort ansvar,” siger Mads.