Fire forbund om vold og trusler: ”Vi står overfor en fælles udfordring”

FOA går sammen med flere forbund for at finde en fælles løsning på en fælles udfordring med psykisk syge borgere. Pelle Rink

Ny alliance i fagbevægelse vil gøre op med chikane, vold og trusler fra psykisk syge borgere.

15. juni 2018

Chikane, vold og drabsforsøg. Hverdagen for sosu’er, socialpædagoger, fængselsbetjente og politi er blevet farligere, og de ansatte udsættes i stigende grad for et hårdt arbejdsmiljø med vold og trusler.

Det er budskabet fra fagforbundene FOA, Socialpædagogerne, Fængselsforbundet og Politiforbundet, som under fredagens debat på Bornholms folkemøde kom med en fælles udmelding om, at forholdene skal forbedres markant for de offentligt ansatte, der arbejder med psykisk syge og udsatte borgere.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

“Vi står over for en fælles udfordring, som vi i fællesskab skal have løst,” siger Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA og har arbejdsmiljø som ansvarsområde.

Ny alliance på vej

Allerede i slutningen af maj udkom forbundene med en fælles appel til politikerne på Christiansborg om at tage ansvar og hjælpe velfærdens første geled. Men nu vil forbundene danne en ny alliance på tværs.

Formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, fortalte under debatmødet om politibetjente, som udover at opleve voldelige psykisk syge borgere på arbejdet, også bliver chikaneret i civil på deres bopæl.

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

“Psykisk syge er ekstremt farlige, for de er utilregnelige. Betjentene vender aldrig ryggen til en psykisk syg. Men at betjentene og deres familier nu også bliver antastet i civil er en ny stor problemstilling, vi står overfor. Betjentene er utroligt mærket af de oplevelser,” siger Claus Oxfeldt.

Udsatte borgere cirkulerer rundt

Mange af de psykisk syge borgere har berøring med medarbejderrepræsentanter fra flere fagforbund. På bostederne møder de socialpædagogerne og social- og sundhedspersonalet, derefter kommer de i berøring med politiet, hvorefter de ender hos fængselsbetjentene, fortæller forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen:

"Det er borgere, som har vold som udtryksform, når de føler sig pressede. Hvert forbund oplever mange af de samme udfordringer med denne gruppe borgere, og vi har alle en interesse i at få nogle ordentlige vilkår for vores medlemmer." 

Indsatsområder

Forbundsrepræsentanterne blev på folkemødet enige om følgende opmærksomhedspunkter, som de vil arbejde videre med:

- Arbejdsmiljøloven skal have en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø.

- Der skal være fælles efteruddannelse for medarbejderne på tværs af fagforbund. 

- Der skal være et særligt beredskab, som kan tage imod udsatte og psykisk syge efter klokken 16.00.

- Alle mørketal skal frem i lyset. Ansatte skal aldrig tolerere nogen form for trusler, chikane eller vold. Det skal anmeldes.

- Nationalkampagne: Vold og trusler skal visualiseres og italesættes, så hele Danmark og politikerne får fokus på problemerne.

- Medarbejderne har brug for at få øjeblikkelig feedback og træning på arbejdspladsen, når situationerne opstår.

- Der skal flere ressourcer til områderne og flere medarbejdere til at håndtere borgerne.

Under fredagens debat i Allinge på Bornholm blev næstformanden for Socialpædagogerne, Marie Sonne, Kim Østerbye, forbundsformand i Fængselsforbundet, Claus Oxfeldt, forbundsformand i Politiforbundet og Jens Nielsen, forbundssekretær i FOA, enige om at arbejde videre med de konkrete udspil i den nye alliance, som de håber at endnu flere forbund og danskere vil bakke op om.