Plejecenter sætter ekstra fokus på ældres tænder

I forbindelse med projekt Ældre og Tandsundhed har Margit Simonsen Riis’ pårørende købt en elektrisk tandbørste til hende. Det har gjort det lettere for hende at børste tænderne selv og at få bugt med plak. Heidi Lundsgaard

Undervisning og bedre rutiner omkring tandpleje har øget plejehjemsbeboeres tandsundhed – og de ansattes faglige stolthed.

23. maj 2018

“Kom Margit, vi skal have kigget på dine tænder”. Social- og sundhedsassistent Heidi Larsen kommer sammen med tandplejer Sabine Andersen ind til beboer Margit Simonsen Riis på plejecentret Æblehaven i Assens Kommune.

Læs også: Grundigere mundpleje har givet ældre sundere tænder

Margit er dement, men har sine egne tænder i behold. De fleste dage børster hun dem selv. Siden plejecentret kom med i projekt Ældre og Tandsundhed i efteråret, er Heidi Larsen og hendes kolleger dog blevet meget mere opmærksomme på at børste efter og rense Margits tænder med tandtråd eller mellemrumsbørster.

Heidi Larsen taler højt og tydeligt til Margit og fortæller, at de skal tjekke hendes tænder. Sabine Andersen får lov at kigge ind i munden og tjekke tænderne.

Undervisning har styrket fagligheden

Igennem tre måneder har personalet som en del af projektet hver dag registreret, om der er tegn på begyndende problemer som for eksempel tandkødsbetændelse. Her ved projektets afslutning ses de positive resultater tydeligt på Margit og de andre beboeres tænder. 

Læs også: 6 råd: Sådan hjælper du ældre til sundere tænder

Ved projektets start fik hele plejepersonalet på centret fire timers undervisning i tandsundhed, blandt andet lærte de om, hvordan plak og belægninger ser ud, og hvad de kan gøre for at undgå dem. 


Heidi Larsen har taget meget ved lære af den nye viden. Eksempelvis bruger hun nu ofte mellemrumsbørster og er blevet bedre til at rense proteser. Tidligere børstede hun og hendes kolleger dem primært med tandpasta. Nu lægger de dem i blød i eddike eller Bio-tex, når der begynder at vise sig belægning eller misfarvning. 

“Jeg føler, jeg har fået en større faglig styrke og selvtillid, når jeg skal tale med beboerne om tandbørstning. Særligt i forhold til dem, som er skeptiske, har det været rart at kunne fortælle, hvor stor en forskel det gør. 

Derfor hjælper jeg også flere med tandbørstningen, end jeg gjorde tidligere,” fortæller Heidi Larsen. 

Fortsat fokus på tænder

Tandplejer Sabine Andersen har screenet alle beboere på de to plejehjem i Assens Kommune, som har været med i projektet, og hun har stået for undervisningen af alle ansatte. Hun er positivt overrasket over, hvor meget de ansatte har taget til sig. 

Læs også: Sådan hjælper du med at rengøre tandproteser

“I starten så vi nogle proteser, som ikke var helt rene, og en del havde belægninger eller blødning fra tandkødet. Men nu er det stort set væk, og jeg kan se og høre, at de ansatte har meget mere styr på, hvordan man hjælper borgerne til en bedre tandsundhed,” fortæller hun. 


Projektet er nu formelt afsluttet, så for at holde fast de nye gode rutiner og den øgede opmærksomhed på de ældres mundhygiejne, har Assens Kommunes to plejecentre planer om selv at sætte særligt fokus på tænder en måned om året.

Derudover har de nu skrevet rutiner og opmærksomhed omkring tandbørstning ind i beboernes døgnrytmeplaner. Så ved alle – også vikarer – hvordan den enkelte beboer får børstet tænder, og hvilke hjælpemidler der skal bruges.