Forlig eller forlis? Det afgøres i Forligsen i de kommende timer
Efter 22 timers forhandlinger er der mandag morgen ikke landet nogen aftale på det kommunale område. Men forligsmanden har indkaldt parterne til møder i de kommende timer. Tiden er knap, for deadline udløber tirsdag ved midnat.
Af
Linda Hansen
16. april 2018
Mandag morgen skiltes parterne på det kommunale område uden at have landet et resultat. Det skete efter 22 timers uafbrudte forhandlinger i Forligsinstitutionen. Lørdag måtte forhandlerne på statens område gå fra hinanden efter mere end 12 timer uden at nå en løsning.
Derfor er der om muligt kommet endnu mere pres på forhandlerne på det offentlige område, for deadline for forhandlingerne nærmer sig med stormskridt. Tirsdag ved midnatstid udløber fristen nemlig for at lande et forlig i denne runde.
Forligsmanden mangler et gennembrud
Selvom forligsmand Mette Christensen har haft travlt med at stå i spidsen for forhandlingerne i løbet af weekenden, er det ikke lykkedes at få enderne til at mødes i et forlig. Og derfor er der nu er udsigt til dramatiske forhandlinger i de kommende timer frem til deadline.
Forligsmand Mette Christensen er allerede gået i gang med nye forhandlinger med regionerne mandag formiddag, klokken 17 mandag er staten indkaldt, og så skal kommunerne igen forhandle tirsdag fra klokken 14.
Dermed lægger forligsmanden optimalt pres på forhandlerne for at få afklaret, om hun skal fortsætte forhandlingerne, eller om hun skal sætte de varslede konflikter i kraft.
Forlig eller forlis
Forligsmanden har allerede udskudt strejker og lockout til ikrafttræden henholdsvis den 22. april og den 28. april én gang.
Men hun har muligheden for at udskyde konflikten i yderligere 14 dage. Det gør hun dog kun, hvis der er udsigt til reelle forhandlinger mellem parterne.
FOA-formand klar til forhandlinger
FOA-formand Dennis Kristensen opsummerede kravene til weekendens forhandlinger på denne måde i sin overenskomstdagbog:
”Lønstigningerne skal svare til de privatansattes. Der skal afsættes puljer til rekruttering af sosu’er og sygeplejersker samt til et ekstra lønløft for de kvindedominerede fag og de lavtlønnede. Spisepausen skal sikres, og lærerne skal have en aftale om spilleregler for placering af arbejdstiden. Og så skal vores seniordage bevares, som vi kender dem.”
Trods de mange timers forhandlinger i weekenden, er Dennis Kristensen klar til at tage en ny tørn fra mandag formiddag:
”Nu er det hjem og nappe et bad, inden forhandlingerne med regionerne starter kl. 10,” skriver Dennis Kristensen på sin Facebook-profil om udsigten til de fortsatte forhandlinger mandag.