Kommune til medarbejdere: I må ikke bruge 5 minutter af frokostpausen på OK18
Aabenraa Kommune forbyder medarbejderne at bruge 5 minutter i frokostpausen på OK18. Ifølge en intern mail sker det efter instruks fra KL. Helt ude af proportioner, mener FOA.
12. april 2018
Opdateret med en kommentar fra KL den 13.4.2018.
I Aabenraa Kommune har de ansatte fået forbud mod at bruge fem minutter på at tage et billede af sig selv sammen med et skilt med teksten ’en løsning for alle’ og lægge det på Facebook.
Billederne skulle være en del af en happening på de sociale medier, hvor flere offentligt ansatte tog et foto af dem selv i spisepausen klokken 5 minutter i 12 for at markere, at overenskomstforhandlingerne er gået ind i en afgørende fase.
Nedenunder kan man se FOA-medlemmer fra andre kommuner, som deltog i eventet og lagde fotos op af dem selv under hashtagget ”En løsning for alle”.
”I optakten til en eventuel konfliktsituation har vi besluttet, at der ikke må agiteres på kommunens arbejdsplads. Det betyder, at vi ikke stiller kommunens lokaler til rådighed for fotos, og vi tillader heller ikke, at medarbejderne benytter arbejdstid til at deltage,” siger Søren Lorenzen, stabs- og arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa Kommune.
KL: Det er ulovligt
Ifølge en intern mail fra Aabenraa Kommune, som Fagbladet FOA er i besiddelse af, handler kommunen efter en instruks fra arbejdsgiverorganisationen, Kommunernes Landsforening (KL).
Læs også: Dennis oppe i det røde felt: Kommuner truer de ansattes strejkeret
I mailen skriver Aabenraa Kommune, at KL har meddelt, ’at medarbejderne ikke lovligt kan deltage i en sådan faglig aktion i arbejdstiden’.FOA: Ude af proportioner
Hos FOA ser man KL’s udmelding som en unødvendig optrapning af en i forvejen ophedet konflikt.
”KL fører en meget rå arbejdsgiverpolitik i den her sammenhæng og har valgt at optrappe igen. Det virker helt ude af proportioner, at de forbyder en fem minutters happening, efter de for længe siden har varslet lockout af mere end halvdelen af deres medarbejdere,” siger Jakob Bang, forhandlingschef i FOA og fortsætter:
”FOA har understreget, at det her skal ske inden for overenskomstens rammer, og der ikke er tale om en ulovlig arbejdsnedlæggelse. Vi har derfor rigtigt svært ved at forstå, at KL reagerer så voldsomt.”
Kommune: Frokostpausen er også arbejdstid
Flere faglige organisationer har opfordret medarbejderne til at lave deres happening i frokostpausen. Men da Fagbladet FOA spørger Søren Lorenzen, om det er en løsning for fremtidige happenings for de ansatte, er svaret klart:
”Det er arbejdstid, så nej, det må de ikke.”
- Går I ikke i for små sko i denne sag?
”Jeg mener ikke, at man går i for små sko, for det her er svært at navigere i. Derfor synes vi, at det var lettest for vores ledere og medarbejdere at have retningslinjer omkring det her,” siger Søren Lorenzen.
Læs også: TV-stjerne skammer sig over offentligt ansattes lave løn
- Hvad mener du med, ’det er svært at navigere i’. Det er et billede til Facebook, vi snakker om?”Vores vurdering er, at vi har brug for at skabe retningslinjer, så vores medarbejdere og ledere ikke kommer i tvivl om, hvad må vi, og hvad må vi ikke. Derfor har vi truffet en beslutning om, at vi principielt set ikke tillader, at der agiteres på kommunens arbejdspladser,” siger han.
- Vil det så være i orden for Aabenraa Kommune, at medarbejderne uden for arbejdstiden tager et billede af arbejdspladsen fra offentlig vej?
”Vi har principielt taget stilling til, hvad man kan i arbejdstiden og på arbejdspladsen. Hvad medarbejdere gør uden for arbejdstiden og udenfor de kommunale matrikler blander vi os i den sammenhæng naturligvis ikke i, så svaret er ja,” siger Søren Lorenzen.
Kort efter deadline vendte Steen Ballegaard, souschef i KL’s kontor for Jura og EU, for med denne kommentar på en mail:
”Siden Septemberforliget fra 1899 har vi haft en aftale mellem arbejdstagere og arbejdsgivere om, at der er fredspligt, når der ikke er varslet en lovlig strejke. KL forstod opfordringen fra Offentligt Ansattes Organisationer og Djøf til deres medlemmer om at deltage i en faglig aktion i arbejdstiden netop som et brud på den fredspligt. Djøf valgte også i dag trække opfordringen om at deltage i aktionen tilbage, ligesom LO i dag har bekræftet, at hvis en eventuel faglig aktion resulterede i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, havde deres medlemsorganisationer pligt til at standse disse,” skriver Steen Ballegaard.