Alkoholikere har fået eget plejehjem
På et nyåbnet profilplejehjem for ældre alkoholikere får personalet et særligt uddannelsesforløb i at tage sig af netop denne type beboere.
28. juni 2018
Alkoholmisbrugere får ofte en række følgesygdomme som for eksempel små blodpropper og nervesmerter i fødder og hænder. Derfor er det ifølge social- og sundhedsassistent Gritt Gjellerod vigtigt med en specialiseret pleje.
Læs også: Opråb fra sosu: Vi er mere end varme hænder
Det kan de få på Solgården. Gritt Gjellerod har tidligere arbejdet med målgruppen i hjemmeplejen i Silkeborg og har været på Solgården i Sjørslev ved Silkeborg siden plejehjemmets åbning i oktober 2017.På Solgården har beboerne lov til at drikke den alkohol, de har lyst til. Det nye er, at de kan gøre det i trygge rammer og med hjælpen lige ved hånden.
”Nogle kommer hertil direkte fra forsorgshjem. Andre kommer fra eget hjem, hvor det hele har sejlet. På Solgården kan vi hjælpe med at disponere deres forbrug. Hvis de køber ind en gang om ugen, skal der helst være nok til ugen ud. Vi opbevarer alkoholen for dem og henter i depotet, når de beder om det,” siger Gritt Gjellerod.
Læs også: Professor: Kontrol er ikke svaret på omsorgssvigt i ældreplejen
Borgerne har også adgang til god mad, fællesskab med hinanden, medicinsk behandling, tilbud om NADA-øreakupunktur, der dæmper uro, og omsorg fra de ansatte.”Jeg hører ofte, at de er glade og taknemmelige for at være her frem for at bo alene,” siger Gritt Gjellerod.
Hele personalet på kursus
Hun fremhæver, at alle medarbejdere på Solgården gennemgår det samme uddannelsesforløb, som klæder dem på til at arbejde med netop denne gruppe af ældre. Selv har hun for eksempel været på et kursus i konflikthåndtering, og flere kurser følger.Gritt Gjellerod ser også store fordele i, at man arbejder tværfagligt på Solgården. Udover korpset af sosu-ansatte er der ansat en pædagog og en sygeplejerske på plejehjemmet.
Griner meget sammen
Hun er glad for at arbejde med netop denne type beboere.”Det er hårdt, men det er også så meget andet. De er søde. Vi griner meget og har masser af ping-pong og sjov. De har spændende historier og ressourcer. Jeg forsøger at finde ind til, hvor vi har noget fælles at snakke om og møder dem i den situation, der er lige nu og her,” forklarer Gritt Gjellerod.
Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op
Hun søgte jobbet, fordi hun ønsker at arbejde med lige præcis denne målgruppe.”Det er interessant at hjælpe en af de mest udsatte grupper i vores samfund. De har haft så mange nederlag i deres liv. De fortjener et værdigt liv, og det kan vi give dem her på Solgården.”