Fagbladet FOA fandt i løbet af en enkelt dag fortrolige oplysninger på op mod 100 borgere på nettet. Her får du 5 trin til at stoppe datasjusk på nettet.
Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
1.Kontakt din leder
Finder du dokumenter med borgernes oplysninger, så kontakt din lokale leder, så I sammen kan sørge for, at de bliver slettet.
2. Vær opmærksom på skærmbilleder
Skærmbilleder i Word-dokumenter kan indeholde oplysninger, som ikke umiddelbart er synlige, men som ikke bør komme ud i offentligheden.
3. Undersøg om skærmbilleder er gemt "sikkert"
Vil du undersøge, om et skærmbillede gemt i et dokument er ‘sikkert’, så marker det ved at klikke på det. Herefter skal du under menuen ‘Billedværktøjer’ trykke på ‘Formater’ og så klikke på ‘Nulstil billede’. Hvis billedet har været beskåret, vil du kunne se det oprindelige skærmbillede. Finder du dokumenter med borgernes oplysninger, så kontakt din lokale leder, så I sammen kan sørge.
4. Formater til pdf-fil
Skal du selv lave en manual med skærmbilleder eller andet, der kan indeholde borgeroplysninger, er det en god idé at formatere Word-dokumenter til pdf-format. I pdf-filer er det sværere at genskabe det oprindelige billede.
5. Print og scan
Hvis du vil være 100 procent sikker på, at der ikke ligger oplysninger gemt i et dokument, skal du printe det ud og derefter scanne det ind igen.
Læs også: Quiz: Kan du dit fagblad
Kilde: Datatilsynet.