Boligrådgiver støtter udsatte i egen bolig
Boligrådgiver Sakse Andersen kan bruge den tid, der skal til for at hjælpe de folk, der falder mellem to stole i systemet.
23. marts 2018
“Michael, er det o.k., hvis vi også gør rent på selve væggene i køkkenet? Vi kan køre udenom billederne her, hvis det er i orden med dig?”
Boligrådgiver Sakse Andersen er på besøg hos Michael, der er 60 år, på kontanthjælp og lider af sklerose. Han bor på Nørrebro i København i en lille lejlighed oppe under loftet, der bærer præg af ikke at være gjort rent længe.
Læs også: Udsatte børn får et løft
Sakse har derfor inviteret et par rengøringsfirmaer for at give et tilbud på en hovedrengøring af primært køkken og toilet.“Det vigtigste er at sikre, at det, vi aftaler med firmaerne, også er det, Michael ønsker. Mit fokus er Michael. Hans ønsker og hans grænser,” forklarer Sakse Andersen.
Mellem to stole
Michael er en af de godt hundrede udsatte borgere i Københavns Kommune, som Sakse Andersen har kontakt til i løbet af et år. Det kan være borgere, der står med en fogedsag.Det kan også være en nabo eller et familiemedlem, der har ringet til kommunen og udtrykt deres bekymring. Som noget ganske særligt er Sakse Andersen – og hans 21 kolleger – ikke bundet af en specifik lovgivning.
Læs også: Børn med traumer skal opdages tidligere
Der er ikke en særlig ‘kasse’, folk skal passe ind i, før de kan blive hjulpet, ligesom der heller ikke er fastsat et bestemt antal timer til en opgave. Men ofte er der tale om borgere, der ned mellem flere stole i systemet.“Jeg har haft en borger, der var suicidal, men fordi han ikke havde en diagnose, kunne socialpsykiatrien ikke tage ham. Han havde ikke en fast bolig, men passede heller ikke ind i Hjemløseenheden, fordi han var suicidal,” forklarer Sakse Andersen.
Hans ultimative mål er at fastholde borgerne i egen bolig. Og netop den helhedsorienterede indsats – at han arbejder på tværs af for eksempel boligselskaber, psykiatri, jobcenter, venner og kærester – gør, at han har en oplevelse af at gribe mange, der ellers ville være faldet igennem.
Borgeren bestemmer
Som noget helt centralt i Sakse Andersens arbejde står det ‘omvendte magtforhold’, som han karakteriserer det. Det faktum at det altid er borgeren, der bestemmer, om, og hvordan, Sakse og hans kolleger hjælper.Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid
“Mange af de her folk har en vis modstand mod kommunen. De føler sig magtesløse og er måske fyldt med skyld og skam. Vi er et frivilligt tilbud. Der er ikke nogen, der pådutter nogen noget. Det er en styrke, da det giver et respektfuldt forhold,” fortæller Sakse Andersen.“Så hvis Michael ikke ønsker en hovedrengøring, eller kun dele af den, ja, så bliver det respekteret. Jeg kan motivere, men jeg presser aldrig,” siger Sakse Andersen.