Leder: Pas på de følsomme data
Med et enkelt klik kan man finde personfølsomme oplysninger på nettet om for eksempel patienter på sygehuse og anbragte børn.
27. marts 2018
Det kan være navne, cpr-numre og helbredsforhold, som let kan misbruges, hvis data falder i de forkerte hænder.
Det viser Fagbladet FOAs research. Blot ved at søge på Google fandt fagbladet 13 IT-manualer, der indeholder fortrolige data på knap 100 borgere.
Læs også: Fortrolige data flyder på nettet
Manualerne ligger typisk som Word-dokumenter på myndighedernes hjemmesider, og de bliver brugt af eksempelvis ansatte på sygehusene og af sagsbehandlere i kommunerne.Men desværre kan nysgerrige og lyssky personer også kigge med.
Et af de steder, hvor det er gået galt, er Region Syddanmark, hvor man ved en fejl har lagt følsomme personoplysninger ud om en gruppe patienter. Det er bl.a. gået ud over Heidi Gulbæk Thomsen, som på trods af god pleje på sygehuset nu oplever et tillidsbrud.
Læs også: Heidis sygdomsoplysninger havnede på nettet: Frygter identitetstyveri
Oplysningerne slipper ud, fordi de ansvarlige har for travlt, sjusker eller er uvidende om, hvordan borgernes data bedst beskyttes.Uanset hvad skal der strammes op, så både borgere og ansatte kan føle sig sikre.
Vi kan hverken være tjent med, at datatyve kan sjæle vores identitet, eller at tilliden mellem borger og medarbejder skades.